Pitchausta, pizzoja ja yrittäjyyshenkeä – tunnelmia Compass-yritysohjelman finaalista

Helsingin yliopiston tekoälyyn, syväteknologiaan ja kestävyyteen keskittyvä esihautomo-ohjelman, Compassin kolmas erä päättyi maanantaina. Kaksikuukautisen ohjelman jälkeen Compass-tiimit saivat mahdollisuuden esitellä yritysideansa tuomaristolle ja juhlistaa yhteistä matkaansa.

Lumimyrskyjen ja pistävän pohjoistuulen lomassa Helsinki Incubators-yritysohjelma Compassin osallistujat kokoontuivat keskustakampuksen Incubators-tilaan ohjelman loppuhuipennukseen, Showcaseen. Intensiivisen kymmenen viikon jälkeen, Compassin 11 tiimiöä olivat viimein valmiita juhlimaan kanssaosallistujien kanssa pizzalaustasten ääressä sekä esittelemään ideansa maailmalle – tai tässä tilanteessa tuomaristolle. “Oli se nyt aika siistiä”, kertoo Compass-osallistuja ja Helsingin yliopiston opiskelija Jakub Grad. Pizzasuullisten välissä Grad kertoi tiiminsä, Pesämunan tulleen Compassiin oppimaan konkreettisesti yrittäjyyden kaupallisesta puolesta. “Tämä on ollut meille arvokas kokemus”, hän tiivistää. 

Juhlallinen ilta alkoi ohjelman projektipäällikön, Maila-Kaarina Rantasen alkupuheella, missä hän ylisti tiimejä ja heidän saavuttamaansa kehitystä, jonka jälkeen tiimit nousivat yksi kerrallaan lavalle antamaan kaksiminuuttisen esityksen illan tuomaristolle. Tuomaristo, joka koostui Compassin neuvonantajista ja Helsinki Incubatorsin henkilökunnasta kuuntelivat esitykset tarkkaavaisesti, minkä jälkeen he kysyivät tarkentavia kysymyksiä mm. yritysten liikesuunnitelmasta ja tulonlähteistä. Harkinnan jälkeen tuomaristo päätti kruunata laserteknologiaa puutavaran laadun kartoittamisjärjestelmää kehittelevän Optiwood-tiimin, yliopiston metsätieteiden tohtoritutkija Jiri Pyörälän ja Tommi Niinimäen leikkimielisen kilpailun voittajiksi. Pyörälä, jonka väitöskirjaan Optiwood perustuu toteaa “(Ohjelma) antoi meille selvän vision siitä, mitä askeleita ottaa seuraavaksi”. Kunniamaininnan tuomaristolta saivat myös Wellsee ja Willow-tiimit, vastaavasti parhaasta esityksestä ja parhaasta puhujasta. “Olemme hyvin kiitollisia mahdollisuudesta, jonka Compass antoi meille ja se oikeasti auttoi meitä hanskaamaan perusteet”, Willow-tiimin Sarah Miselly kertoo. 

“Oli hyvin mielenkiintoista, tosi hyvää! Täällä oli paljon potenttiaalia tänään”, pohtii Eran Ben-Shahar, yksi tuomariston jäsenistä ja Compassin neuvonantajista. Hänen kanssatuomari ja -neuvonantaja Tanja Törnroos kuvaili tiimejä rohkeina ja luovina. Hän lisäsi vielä, että hänellä oli ollut hauskaa työskennellesä tiimien kanssa, käsitellessä yritysten kipupisteitä. Lopuksi hän kutsui innokkaita osallistujia hänen “sielunheimolaisikseen”. Kolmas kanssatuomari, Helsinki Incubators TREMOR-yrityshautomo-ohjelman projektipäällikkö Pete Karumo kertoi olevansa hyvin tyytyväinen näkemäänsä ja toivovan mahdollisimman monen tiimin jatkavan ideoidensa parissa tulevaisuudessa. 

Tämä on vain lyhyt tiivistelmä ja koko haastattelu on luettavissa tästä

 

Compass is the University of Helsinki's early-stage entrepreneurship programme, or pre-incubator, for ideas in #DeepTech, #AI, and #Sustainability. The programme is powered by Helsingin kaupunki – Helsingfors stad – City of Helsinki and Business Helsinki, and will return for a fourth batch in late 2024. For more information on this or any of our other programmes, please visit helsinki.fi/incubators