Mentori Fernando Trolia Slamic: “Hyvät ja huonot ideat muistuttavat toisiaan aluksi, mutta innovaatio päättää kumpi on kumpi."

Yrittäjyyshenki ja uuden ideoiden ja lähestymistapojen kokeileminen innostaa Argentiinasta kotoisin olevaa Fernando Trolia Slamic. Slamic työskentelee Strategia- ja Liiketoimintakehityksen päällikköna teollisuusmittausyritys Vaisalalle ja toimii mentorina Helsinki Incubatorsin syväteknologiian, tekoälyyn ja kesävyyteen keskittyvässä NEXUS-yrityshautomo-ohjelmassa. Vapaa-ajallaan Slamic harrastaa extreme-urheilua.

Voisi olettaa, että extreme-urheilu vaatisi enemmän rohkeutta ja sisua, kuin yrityksen perustaminen, mutta Slamic ihailee startup-yrittäjiä ja kuvailee heidän olevan aivan eri tasolla. Vaikka hän on intohimoinen startup-yritysten auttamisesta, on hän silti iloinen hänen työtehtävässään suuren yrityksen leivissä sen tarjoaman turvaverkon takia. “En usko, että minulla on samanlaista pokkaa kuin startup-ihmisillä, mutta heidän kanssaan työskenteleminen energisoi minua valtavasti. Siksi olen ottanut tehtäväkseni auttaa korporaatioita saamaan osansa tuosta tarttuvasta energiasta, samanaikaisesti pitämällä silmällä uusia ideoita, teknologioita ja mahdollisuuksia”, hän selittää.

Slamic asettui Suomeen vuonna 2011 ja hänellä on yli kaksi vuosikymmentä kokemusta yritysten kehittämisessä ja kansainvälisten B2B-yritysten hallinnassa. Sinä aikana hän inspiroitui startup-ekosysteemistä ja alkoi rakentamaan ja kehittämään uusia yritysideoita korporaation tarjoaman kehikon ympärille. Slamic arvostaa mentorin pestin tuomaa mahdollisuutta työskennellä korporaatioiden riskejä karttavien rajojen ulkopuolella. “Korporaatioissa meillä ei usein ole ennakointikykyä tunnistaa hyviä ideoita riittävän aikaisin, joten yhteistyö startup-yritysten kanssa tarkoittaa, että voimme integroida innovaatiota yritystoimintaamme työskentelemällä heidän kanssaan”, hän kertoo.

Mentorina hän arvostaa valtavasti yritysideoiden monimuotoisuutta ja mahdollisuutta tehdä yhteistyötä ja verkostoitua muiden mentorien kanssa. Slamic kertoo mentoroinnin muuttaneen hänen ajatusmaailmaansa merkittävästi; siirtäen painopisteen idean teknisestä toimivuudesta oikean tiimin rakentamiseen. “Se mitä opin startup-yritysten kanssa työskentelemisestä on, se että menestyt helpommin oikean tiimin kanssa, vaikka idea ei olisikaan täydellinen. Opin antamaan ihmisten väliselle kemialle ja energialle enemmän arvoa”, hän täsmentää. 

Slamicin mukaan hautomo-ohjelmaan osallistuminen selventää tiimille hyvin nopeasti, onko heidän yritysideansa toteuttamisen arvoinen: “Olen huomannut, että hautomoilla on kyky nopeuttaa aikaa. He eivät olisi välttämättä oppineet näin paljoa edes kahdessa vuodessa, jos he olisivat aloittaneet yrittäjän polkunsa yksin… Kaksi vuotta on hyvin pitkä aika huomataksesi ideasi olevan huono, joten mitä pikemmin saat selville, että ideasi on epäsopiva, epärealistinen tai huono, sen parempi.”

Tämä on vain lyhyt tiivistelmä ja koko haastattelu on luettavissa englanniksi tästä!

Lisätietoa

Helsingin Yliipiston Helsinki Incubators-yrittäjyysohjelmat tarjoavat tukea ja mahdollisuuksia rohkeille ajattelijoille pääkaupunkiseudulla kehittämään omista ideoistaan vaikuttavia yrityksiä. Haluatko liittyä meidän uteliaiden ja motivoituneiden tekijöiden yhteisöön? Lue lisää alta ja hae meidän kevään temaattisiin hautomo-ohjelma hakuihin!

NEXUS — Kestävän kehityksen, syväteknologian ja tekoälyn pioneereille. Hae 14. huhtikuuta mennessä!

Biosphere — Ympäristöystävällisten ratkaisujen ja kiertotalouden kehittäjille. Hae 1. toukokuuta mennessä!

TREMOR — Yhteiskunallisen muutoksen tekijöille yhteisön, kasvatuksen, hyvinvoinnin, ja juridiikan aloilla. Hae 17. huhtikuuta mennessä!