Helsinki Incubators-Mentori Júlio Pinho: “Epäonnistumiset ovat astinkiviä, jos suoriudut niistä hyvin. Ole armollinen itsellesi.”

Empatia ei välttämättä ole ensimmäinen piirre, joka kumpuaa mieleen bisnesmaailmasta puhuttaessa, mutta Júlio Pinho on tehnyt uran auttamalla muita löytämään parhaat osansa itseistään. Julió uskoo johtajuuden avaimen olevan muiden auttaminen heidän täyden potentiaalin saavuttamiseksi: “Tärkein asia on olla perillä ympäröivästäsi maailmasta. Hyvä johtaja ei ota kaikkea kunniaa itselleen, vaan mahdollistaa toisia olemaan parempia.” Koulutukseltaan insinööri, Julión ensimmäinen askel urallaan oli kyberturvallisuus-alan paikka eräällä lentokentällä Portugalissa, minkä jälkeen hän siirtyi televiesintään, minkä parissa hän vietti 20 vuotta. Julió on johtanut tiimejä, yrityksiä ja ollut vastuussa innovaatioiden kehittämisestä. “Jokainen matka alkaa unelmalla. Älä luovuta vain siksi, että joku sanoo, ettet olisi tarpeeksi hyvä. Tulevaisuutesi on käsissäsi. Tämä on oppi, jota yritän periyttää kaikille, joita minulla on ollut ilo ja kunnia johtaa ja mentoroida”, hän selittää. 

Julió on työnsä lisäksi mukana Helsinki Incubators-toiminnassa kiertävänä mentorina, auttaen ja neuvoen kolmea eri tiimiä hautomo-ohjelmissa Yksi osa mentorin roolista on Julión mukaan tiimien jäsenten rohkaisu heidän ideoidensa suhteen. Hän kertoo pelkän teknisen puolen olevan liian vähän tehdäkseen vaikutuksen sijoittajiin ja mahdollisiin asiakkaisiin. “Yrittäjä on ihminen, joka on kykenevä unelmoimaan ja joka uskaltaa tehdä jotain sen suhteen. Suurinta osaa näistä tiimeistä ohjaa suunnaton intohimo. Mutta suurin haaste on sen intohimon muuttaminen joksikin konkreettiseksi; käyttäen eristettyä kekseliäisyyden kipinää sytyttääkseen liekin, ruokkiaakseen jotain suurempaa”, hän kuvailee. Yrittäjäperheestä kotoisin olevana hän tietää, että liiketoiminta ei aina suju suunnitelmien mukaan. Itsensä epäily ja epävarmuus ovat normaaleja reaktioita epäonnistumisen edessä, mutta Julió korostaa, että on tärkeää osata uskoa itseensä. “Epäonnistumiset ovat astinkiviä, jos suoriudut niistä hyvin. Ole armollinen itsellesi. Katso kaikkea mitä olet tehnyt hyvin ja mitä voisit tehdä paremmin. Älä stressaa liikaa, jos asiat eivät lähde heti käyntiin. Kyllä se siitä”, hän rohkaisee. 

Hän korostaa, että kukaan ei synny tietäen, miten tuotteita kehitellään tai monimutkaisia neuvotteluita tulisi hoitaa. Kaikki on oppimisprosessia, ja jotkut asiat tulevat vain varttuneisuudella ja kerrytetyllä tiedolla - ja kumpaakaan ei voi kiirehtiä. Hänen mielestä täytyy olla itselleen armollinen, ennen kuin voi osoittaa muille ystävällisyyttä. “Kaikkialla näkee isojen firmojen pomoja, jotka vain asetetaan rooliinsa, eikä heillä ole yhteyttä kehenkään. Se on kylmää ja brutaalia… mutta sitten toiset johtajat ovat ystävällisiä. Ihmiset eivät seuraa ja kunnioita heitä sanojensa takia, vaan koska he uskovat heihin”, hän kertoo. Helsinki Incubators-mentorit tulevat monipuolisista taustoista, mikä johtaa rikastutettuun oppimisympäristöön, mitä Julió kertoo arvostavansa. “Olen otettu mahdollisuudesta antaa takaisin osana näitä ohjelmia ja tätä mentorien joukkoa. On mahtavaa olla osa Helsinki Incubators-ekosysteemiä ja kokea kaikki sen tarjonta”, Julió hehkuttaa. 

Tämä on vain lyhyt tiivistelmä ja koko haastattelu on luettavissa englanniksi tästä