Iiro Salkari on Vaisala Xweatherin portfoliopäällikkö ja yksi Helsingin yliopiston kiertotalouteen ja kestävyyteen keskittyvän Biosphere-yrityshautomo-ohjelman mentoreista. Salkarilla on kattava ura teollisuustekniikan tutkijana ja hänen sydämensä sykkii teknologiapohjaisille startup-yrityksille. Hänen edellisessä roolissaan VTT:n tutkijana hän alkoi kaipaamaan käytännönläheisempää osallistumista tutkimustulosten kaupallistamiseen spin-off-yritysten ja teknologialisensoinnin kautta: "Vaikka taustani oli tutkimuksessa, huomasin, että halusin olla käytännönläheisempi, joten liiketoiminnan kehittäminen oli luonnollinen kehitysaskel", hän selittää.
Mentoroinnissa Salkari pitää mieluisimpana osana startup-yrityksen kypsymisprosessin ja kasvun kannalta tarvittavien resurssien tarjoamisen liitoskohtaa. Helsinki Incubators-toimintaan osallistuminen on Salkarin ensimmäinen rooli pitkäaikaisena mentorina. Vaikka hän on toiminut aikaisen tason mentorina aikaisemmin, hän arvostaa pitkäaikaisen sitoutumisen tuomaa symbioottista suhdetta mentorin ja mentoroitavan välillä. Teknologiaan keskittyvä Salkari kertoo tietävänsä, milloin hänen pitää ohjata tiimejä ulkopuolisen avun äärelle. "En voi edistää mentoroitavia tiimejä osaamisalueeni ulkopuolella olevissa aspekteissa. Siksi nään, että suurin vaikutukseni on, että osaan auttaa startup-yrityksiä ymmärtämään millaista osaamista he tarvitsevat edetäkseen, ja saattaa heidät tarvitsemansa asiantuntemuksen ääreen", hän sanoo. Hän kertoo mentoroinnin olleen hänelle erittäin antoisa kokemus: “Olen jutellut muille mentoreille heidän kokemuksistaan ja olemme kaikki samaa mieltä, että aikamme täällä on ollut hyvin antoisaa. Toisin kun suurten yritysten hitaampi tahti ja himmeämpi vaikutus, startup-yritysten mentoroinnissa kehitys on nopeaa ja lopputulokset selkeitä. Se on hyvin palkitsevaa”, hän jatkaa.
Salkari kertoo oppineensa joitakin erinomaisia oppeja ohjelman aikana. Erityisesti mahdollisille asiakkaille puhumisen tärkeys nousi hyvin selvästi esille. “Mentoroivallani Biosphere-tiimillä oli haasteensa, mutta he onnistuivat lähestymään mahdollisia asiakkaita ja tutkivat lupaavia markkina-alueita. Saamansa palautteen perusteella, he päätyivät lopputulokseen, että heidän piti tehdä joitakin muutoksia alkuperäiseen suunnitelmaansa”, hän kertoo. Salkarin mukaan kaikkien startup-yrittäjien pitäisi kehittää sitkeyttä, estääkseen epäonnistumisten tai esteiden tuoman lannistuksen. “On tärkeää pysyä nöyränä, etenkin vaikean asiakaspalautteen edessä, sillä se luo hyviä mahdollisuuksia kasvuun. Haasteita vääjäämättä kohtaavat kaikki, oli se sitten haastava asiakaspalautetta, sijoittajille pitchaaminen tai yksinkertaisesti sen seikan hyväksyminen, että joku muu tiimissäni on parempi tekemään jotain kuin sinä itse. Nämä kohtaamiset vaativat sitkeyttä ja joustamiskykyä”, hän toteaa.
Tämä on vain lyhyt tiivistelmä ja koko haastattelu on luettavissa englanniksi tästä!
Helsingin Yliipiston Helsinki Incubators-yrittäjyysohjelmat tarjoavat tukea ja mahdollisuuksia rohkeille ajattelijoille pääkaupunkiseudulla kehittämään omista ideoistaan vaikuttavia yrityksiä. Haluatko liittyä meidän uteliaiden ja motivoituneiden tekijöiden yhteisöön? Lue lisää alta ja hae meidän kevään temaattisiin hautomo-ohjelma hakuihin!
NEXUS — Kestävän kehityksen, syväteknologian ja tekoälyn pioneereille. Hae 14. huhtikuuta mennessä!