Barcelonalaisen Carmo Requejo toiminnan peruspilari on ihmisten ymmärtäminen – lähtökohta joka on ohjannut hänen uraansa jo kahden vuosikymmenen ajan. Helsingin yliopiston Biosphere-yritysohjelman mentorina hän haastaa osallistujia vastaamaan todellisen maailman tarpeisiin ja huomioimaan käyttäjäkeskeisen suunnittelun.
- Muotoilussa ei ole kyse vain estetiikasta tai hienoista toiminnoista. Kyse on todellisten ongelmien ratkaisemisesta todellisille ihmisille, hän selittää.
Requejo korostaa empatian ja käyttäjätutkimuksen merkitystä jo tuotekehityksen alussa.
- Nuoret yrittäjät hyppäävät usein turhan innokkaina itsekeksimäänsä ratkaisuun. Mutta jos ei pyri ensin ymmärtämään ihmisiä, ratkaisu ei pysy hengissä.
Requejolla löytyy taustaa myös psykoterapiasta, eikä hän epäröi käyttää hyväkseen myös sieltä saamiansa oppeja työssään. Vaikka design ja psykologia saattavatkin vaikuttaa epätyypilliseltä yhdistelmältä, ovat ne Requejon työssä keskeisesti linkittyneitä toisiinsa.
- Terapia opettaa katsomaan pintaa syvemmälle ja tämä sama periaate pätee suunnittelussakin. Ihmiset saattavat ilmaista yhtä asiaa, mutta todelliset tarpeet ovat usein piilossa pinnan alla. Näiden piilevien tarpeiden paljastaminen on avain vaikuttavien, käyttäjäkeskeisten suunnitteluratkaisujen luomisessa, hän kertoo.
Pehmeät arvot ovat myös Requejon mentorityylin keskiössä. Hän kertoo tilanteesta, jossa osallistujan työ ohjelmassa kärsi henkilökohtaisen elämän ongelmien vuoksi. Sen sijaan, että Requejo olisi patistanut osallistujaa tekemään töitä, hän ymmärsi, että tämä tarvitsi henkistä tukea. Requejo korostaa, että joustavuus on olennainen osa yrittäjyyttä.
- Idean toteuttaminen vaatii valtavasti rohkeutta. Ideaan on uskottava, vaikka matka olisikin vaikea.
Hän muistuttaa osallistujia usein siitä, että takaiskut ovat osa prosessia ja että menestys tulee harvoin nopeasti. Hän neuvoo heitä pysymään sopeutumiskykyisenä ja korostaa, että ensimmäiset ideat ovat vain lähtökohtia.
- Ole sitkeä, mutta pidä mieli avoimena, hän tiivistää.
Tämä on vain lyhyt käännös alkuperäisestä haastattelusta. Lue tästä juttu kokonaisuudessaan englanniksi!
The University of Helsinki's entrepreneurship programmes, the Helsinki Incubators, provides support and opportunities for bold thinkers in the Helsinki Metropolitan Area interested to take their ideas and turning them into impactful ventures. Interested in taking part in our pre-incubators and incubators? Subscribe to our newsletter for updates on our open calls.