Andreas Roos on mentori Helsingin yliopiston ilmasto-ongelmiin keskittyvässä Biosphere-yrittäjyysohjelmassa ja design-päällikkö luottokorttijätti Visalla. Roosin ura alkoi t-paitojen painamisella ja graafisella suunnitelulla yliopistoikäisenä, minkä hän tunsi liian höttöiseksi. Hän siirtyi myöhemmin liiketoimintaan, jonka hän vuorostaan koki liian jäsentyneeksi. Roos onkin näin luovuuden ja liiketoiminnan yhdistämisen asiantuntija, ja hän on viettänyt melkein koko uransa näiden kahden rajamailla.
Roosin mielestä monet startupit alkavat kehittää tuotetta tai palvelua aivan liian aikaisin, laiminlyöden ongelmanratkaisun tärkeyden prosessissa. "Ideoita on suhteellisen helppo saada. On myös helppoa kehittää tuote ja rakastua siihen. Mutta jos kukaan muu ei halua sitä, ei synny liiketoimintaa”, hän selittää.
Vaikka suurin osa startupeista loppujen lopuksi epäonnistuu, voivat niiden kautta haalitut opit olla valtaisan hyödyllisiä joillakin muilla elämän osa-alueilla. “Suuren onnistumisen ja sitäkin suuremman epäonnistumisen erossa on kyse vain sinnikkyydestä tai sen puutteesta. Ihmisillä on tapana luovuttaa liian aikaisin… On tärkeää osata luottaa itseensä”, Roos toteaa. Roos ylistää Incubators-ohjelmia: “Etenkin raaka-aineisiin ja kestävyyteen liittyvät innovaatiot ovat erinomaisia… Vältyt monilta virheiltä osallistumalla tällaiseen.”
Roos korostaa rakentavan palautteen antamisen tärkeyttä: “Voisin antaa saman palautteen tuhannella eri tavalla. Jotkut niistä auttaisivat ihmisiä toimimaan palautteen mukaan ja jotkut lannistaisivat heidät täysin. Eri ihmisillä on eri tapoja, tottumuksia sekä mentaliteetteja ja juuri tämän takia palaute tulee aina olla yksilöllistä”, Roos kertoo. Hän huomauttaa myös, että inspiraatio iskee usein yllättävillä hetkillä, useimmiten kaukana toimistolta tai työpöydän ääreltä.
Haastattelun päätteeksi Roos kritisoi niin sanottua hustle-kulttuuria, joka romantisoi tarpeiden, kuten unen ja muiden palautumiskeinojen laiminlyöntiä ahkeruuden ja “hustlaamisen” nimissä. “Kunnioita omaa, uniikkia rytmiäsi ja tarpeita”, hän tiivistää.
Tämä on vain lyhyt tiivistelmä ja koko haastattelu on luettavissa tästä!
The University of Helsinki's entrepreneurship programmes, the Helsinki Incubators, provides support and opportunities for bold thinkers in the Helsinki Metropolitan Area interested in taking their ideas and turning them into impactful ventures. Interested in getting involved in our pre-incubators and incubators? Subscribe to our newsletter for updates on when the next calls open.