Circulator 3.0: Loppu “Uskomattomalle matkalle”

Tunteet olivat korkealla yliopiston Helsinki Incubators-yritysohjelma Circulatorin kolmannen kierroksen finaalissa – ja koko ohjelman hautajaisissa. Osallistujat juhlistivat yhteistä matkaansa, itse ohjelman loppua ja uuden, mullistavan aamun sarastusta: yrittäjyyttä.

Helsingin yliopiston ympäristöongelmiin keskittyvän Circulator-esihautomo-ohjelman kolmas kierros - ja koko ohjelma saapui päätökseen joulukuun 12. päivänä tapahtumassa, joka muistutti enemmän kotibileitä, kun vakavampia Helsinki Incubators-esihautomoille tyypillistä showcase-tapahtumaa. Mutta mitä mieltä kolmannen kierroksen osallistujat itse ovat ohjelman viimeisimmästä kierroksesta?

Muiden osallistujien ja tapahtuman kutsuvieraiden kanssa seurusteleva Abdifatah Geelle oli innoissaan hänen vääjäämättömästä esityksestään: “Tämä ilta tuo tullessaan sekoituksen jännitystä ja hermoilua”, hän paljasti. Geelle liittyi Circulatoriin yritysideallaan, La Hygialla, joka on kestävä ratkaisu sutien, pensseleiden ja harjojen puhdistamiseen. Hetkiä ennen lavalle nousemista, Geelle pohti kokemuksiaan kaksikuukautisesta ohjelmasta – “Olen aidosti mielissäni siitä, miten ohjelma sujui. Jo ensimmäisestä päivästä lähtien tervetulleeksi toivottava asenne on erottunut edukseen, ja tämä ohjelma on ollut poikkeuksellinen sen käytännön oppimisen painotuksen takia. Ei ole kyse vain kuuntelemisesta, vaan siitä, että opittua sovelletaan välittömästi”, hän hehkuttaa. 

Juhlallisuuksien sujuvan kulun takaamiseksi tapahtumatilan laidasta laitaan kiirehtivä Circulator-projektipäällikkö Santeri Tuovila yhtyi Geellen pohdintoihin ylistäen pientä, mutta motivoitunutta Circulator-satsia ja heidän osoittamaansa proaktiivisuutta – “Tämä kierros on ollut poikkeuksellinen siinä, miten he ovat ottaneet yhteyttä ihmisiin ja laittaneet oppimaansa käytäntöön välittömästi”, hän toteaa. Tuovila kertoo myös olleensa alussa hieman huolestunut ohjelman pienestä koosta, mutta hänen mukaansa se mahdollisti syvällisemmän keskustelun ja tiukemman yhteisön muodostumisen sekä syvensi molemminpuolista ymmärystä osallistujien kesken - ja Tuovilan välillä. 

Tuki ja yhteisö, sekä vertaisoppiminen nousivat kerta toisensa jälkeen puhenaiheeksi Circulatorin tukipilareina. Chinmay Tare, joka osallistui kanssaperustajansa, Irving Wangin kanssa ohjelmaan kehittämään kestäville ja kiertotalouden kanssa toimiville yrityksille suunnattua rahoitusalustaa, LoopGrowia kuvaili muita osallistujia “mielettömiksi” – "Ruokimme toistemme luovuutta ja potentiaalia, ja osallistujien erilaisuus on ollut todella rikastuttavaa, sillä heidän tarjoamat erilaiset ideansa, ajattelutapansa ja taustansa ovat haastaneet ja laajentaneet ajatteluani”, Tare selittää. Itse ohjelman Tare luonnehtii “ilmestykseksi”, joka mahdollisti jokaisen askeleen tarkan suunnitelun sekä lisäsi itsevarmuutta.  

Ohjelmaan osallistunut bio- ja ympäristötieteellisen tiedekunnan väitöskirjatutkija Clio Hall, jonka yritysidea on kasviplanktoniin perustuva hiilinieluratkaisu, joka mahdollistaisi eri aloja vähentämään hiilidioksidipäästöjään kertoo ideansa alkaneen “minimaalisena”, mutta sen kasvaneen siihen pisteeseen, että hänellä on nyt kanssaperustaja, jonka liiketoiminnalliset taidot täydentävät hänen tieteellistä tietämystä, kehitetty prototyyppi ja paikka yliopiston Biosphere-yrityshautomo-ohjelmassa. Tämä on ollut aivan uskomaton matka”, hän hehkuttaa. Biospheren projektipäällikkö Pedro Gensini oli vakuuttunut Hallin innostuneisuudesta sekä yritysideastaan ja päätti sen perusteella esittää kutsun Hallin Carbon Eaters-tiimille. Hallilla oli myös vain hyvää sanottavaa Tuovilan pilotoimasta tekoälyvoimaisesta liiketoimintavalmennusratkaisusta, Valuemakeristä. Valuemaker, ja ohjeistus sen keksijältä, Alexander Anserudilta tehostivat Hallin mukaan hänen ja muiden osallistujien oppimista tarjoamalla heille ideoillensa räätälöityjä kehityskohteita ja oivalluksia, helpottaen yrittäjyyden mutkikkaan maailman kartoittamista. “Valuemaker teki monimutkaiset aiheet sulateltaviksi”, Hall tiivistää. 

Yhteenvetona, osallistujien keskeinen yhteenveto on ilmeisesti että Circulatorin kolmas kierros, pienemmällä ryhmäkoollaan, tekoälytuokaluillaan ja tiukalla yhteisöllään höystettynä oli valtaisa menestys. Jää nähtäväksi, miten tämän erän osallistujat jatkavat taipaleitaan, mutta selvästikään Geelle, Tare, Hall ja loput osallistujat eivät olisi voineet pyytää parempaa aloitusta matkoillensa yrittäjina, kun mitä Tuovila heille tarjosi. 

Tämä on vain lyhyt tiivistelmä ja koko haastattelu on luettavissa englanniksi tästä

Circulator is the University of Helsinki's early-stage entrepreneurship programme, or pre-incubator, for ideas in #CircularEconomy. The programme is powered by Helsingin kaupunki – Helsingfors stad – City of Helsinki and Business Helsinki, and will return for a fourth batch in late 2024. For more information on this or any of our other programmes, please visit helsinki.fi/incubators