Vauhtia opintoihin – vaan ei kilpailua

Ilkka Kontulan säätiö kannustaa nopeampaan opiskeluun tuhannen euron palkinnoilla. Palkinnon saa niin moni, että taviskin voi pärjätä.

Helsingin yliopiston toisen vuoden oikeustieteen opiskelija Oona Mölsä luki viime huhtikuussa kirjastossa sähköpostejaan läppäriltä. Yksi viesteistä kertoi, että hänelle on myönnetty Ilkka Kontulan säätiön palkinto, kooltaan 1000 euroa.

Saman viestin sai 49 muuta toisen vuoden Helsingin yliopiston oikeustieteellisen opiskelijaa. Kevät 2014 oli ensimmäinen kerta, kun säätiön palkintoja jaettiin.

– Monet olivat ajatelleet, että tämä ei ole välttämättä totta, että tämä voi olla vitsiviesti, kertoo Mölsä.

– Muistin kuitenkin kuulleeni asiasta opintovaliokunnan kokouksessa edellisenä syksynä.

Mölsä täytti sähköpostissa linkitetyn e-lomakkeen, ja rahat tulivat tilille kahdessa viikossa.

– Opiskelijabudjetille tällä on iso merkitys. Olen pystynyt laittamaan vähän säästöön.

Opintojen nopeus ja laatu ratkaisee

Vuonna 2012 kuollut Ilkka Kontula oli lapseton juristi ja ekonomi. Hänen testamenttilahjoituksellaan perustettiin Ilkka Kontulan säätiö, jonka hyötyjiä ovat opiskelijat Helsingin yliopiston oikeustieteellisessä sekä Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa. Kummallekin ryhmälle säätiö jakaa vuosittain noin 50 000 euroa. Rahat annetaan noin viitenäkymmenenä tasan 1000 euron tunnustuspalkintona.

– Säätiön idea ei ole ainoastaan tukea opiskelijoita, vaan saada alkuvaiheessa olevien opiskelijoiden opinnot vauhdikkaasti käyntiin, kertoo säätiön hallituksen puheenjohtaja, kauppaoikeuden professori Seppo Villa Helsingin yliopistosta.

– 50 parasta on noin 20 prosenttia vuosikurssista. 50 tulee maaliin ja vetää häntää perässään, Villa analysoi.

Palkinto jaetaan sen perusteella, kuinka hyvin opiskelija on menestynyt kolmen ensimmäisen lukukauden eli puolentoista lukuvuoden aikana.

Ainut palkintokriteeri on opintojen nopeus ja laatu. Opintopisteiden määrästä ja arvosanoista on muodostettu yhtälö, jonka perusteella palkinnot jaetaan opiskelijoille.

– Tämä ei ole vain yksittäisille lahjakkuuksille, vaan tavisopiskelijankin on mahdollista saada palkinto, Villa sanoo.

Toivomuksena on, että nopeasti alkaneet opinnot jatkuisivat samaan tahtiin.

– Kun opiskelija saa alkuvaiheessa vakavan otteen opintoihin, niin ruokahalu voi jäädä päälle, Villa pohtii.

Villa uskoo, että kunhan palkintoa ehditään mainostaa nykyistä enemmän, se tulee vaikuttamaan opiskeluvauhtiin. Hän toivoo, että jossain vaiheessa palkinnon vaikutusta opiskelijoihin tutkittaisiin.

– Jos mekanismi toimii, niin sitä kannattaa harkita yliopiston sisällä laajemminkin. Esimerkiksi yliopiston omalla rahalla, Villa sanoo.

– Yhteiskunta huutaa, että opintoaikoja on lyhennettävä. Tässä on positiivinen vastaus.

Ei kilpailua vaan yhdessä opiskelemista

Oona Mölsä arvioi omaa opiskeluaan sanalla perushyvä. Hän sanoo tehneensä opintoja suositellussa vauhdissa ja keränneensä puolessatoista lukuvuodessa runsaat 90 opintopistettä.

– Palkinto ei edellytä ylisuorittamista, Mölsä analysoi.

Hän arvelee, että palkinnolla voi olla suotuisia vaikutuksia. Summa on riittävän suuri kannustamaan opiskeluissa, ja toisaalta riittävän moni saa sen.

– Tämä tuskin aiheuttaa kilpailua vaan ennemminkin kannustaa opiskelemaan yhdessä –  kun kaverikin voi saada palkinnon.

Teksti: Kyösti Niemelä

Lue lisää säätiöstä oikeustieteellisen tiedekunnan blogista >>

Ilkka Kontulan säätiö

• Säätiön pääoma on noin 1,8 miljoonaa euroa.
  • 1000 euron palkinto vuosittain 50 Helsingin yliopiston oikeustieteen opiskelijalle.
  • Perustuu kolmen ensimmäisen lukukauden opintomenestykseen, jaetaan toisen vuoden keväällä.
  • Pyrkii kannustamaan nopeaan opiskeluun.
  • Jaetaan opintopisteiden määrän ja arvosanojen perusteella, valmiin yhtälön pohjalta.
  • Maksetaan verottomana palkintona, vaikuttaa opintotuen tulorajoihin.