Henkilökohtaisempaa hoitoa

14.10.2014
Systeemibiologian professori Sampsa Hautaniemi saa monitieteisistä tutkimuksistaan Oslon yliopiston Anders Jahre -lääketiedepalkinnon.

Professori Sampsa Hautaniemen systeemibiologian tutkimusryhmä tekee töitä, jotta sairaanhoidossa pystyttäisiin vastaisuudessa huomioimaan potilaiden yksilölliset erot ja ainutkertaisuus nykyistä paremmin. On esimerkiksi arvokasta oppia jo ennalta jakamaan syöpäpotilaat tietystä lääkkeestä hyötyvien ryhmäksi ja toisaalta ryhmäksi, jota lääkkeellä on turha kiusata.

Uudet teknologiat ja tutkimusmenetelmät ovat lisänneet aivan uuden ulottuvuuden siihen tietomäärään, jonka yksittäisestä potilaasta voi saada.

Big data hallintaan

Tällaisten datamassojen käsittely, analysointi ja jalostaminen potilasta hyödyttäväksi tiedoksi on mahdotonta ilman edistynyttä tietotekniikkaa. Matemaattinen mallinnus on elintärkeä osa nykylääketiedettä.

– Systeemibiologinen tutkimus yhdistää tietojenkäsittelytiedettä, matematiikkaa, tilastotiedettä, biologiaa ja lääketiedettä. Työmme tähtää biolääketieteellisten prosessien ymmärtämiseen ja hallintaan matemaattisten menetelmien avulla, Hautaniemi luonnehtii alaansa.

Hänen ryhmänsä on osa lääketieteellisen tiedekunnan genomibiologian tutkimusohjelmaa.

– Syöpätutkimuksessa laajasti käytettyjen laskennallisten menetelmien lisäksi olemme kehittäneet laskennallisen ekosysteemin, jonka avulla voimme tehokkaasti prosessoida isoja ja heterogeenisiä biolääketieteellisiä aineistoja.

Anders Jahre -tunnustukset jaetaan vuosittain poikkeuksellisen korkeatasoisesta lääketieteellisestä tutkimustyöstä, ja palkittavat valitsee kansainvälinen asiantuntijaryhmä. Hautaniemen yhdessä Karoliinisen instituutin Rickard Sandbergin kanssa saama nuoren tutkijan palkinto on arvoltaan noin 50 000 euroa.

Palkintojuhlaa vietetään tänään 15. lokakuuta Oslon yliopistossa.

Professori Sampsa Hautaniemen videohaastattelu (2013)

Lue lisää aiheesta: Terveys