Helsingin yliopisto tarjoaa terveydenhuollolle apua koronakriisissä

Tiedekunnat antavat pyydettäessä testausapua, lainaavat laitteita, tiloja ja koulutettua henkilöstöä sekä jakavat asiantuntijatietoa. Yliopistolla on myös käynnissä useita koronavirukseen liittyviä tutkimuksia.

Helsingin yliopiston eri tiedekunnat ja yksiköt auttavat Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriä ja yhteiskuntaa koronavirustilanteessa eri tavoin.

Yliopistolla on käynnissä useita koronavirukseen liittyviä tutkimuksia. Tutkimukset liittyvät esimerkiksi virustestauksen kapasiteetin kasvattamiseen, viruksen vasta-aineiden muodostumisen selvittämiseen ja lääkekehitykseen. Tietoa käynnissä olevasta tutkimuksesta löytyy esimerkiksi COVID-19-sivulta.

Lääketieteellinen tiedekunta ja HiLIFE Helsinki Institute of Life Science tarjoavat Meilahden kampukselta yliopiston tiloja ja laitteita Covid-19-testaukseen, jos HUS esittää pyynnön. Yhteisöt ovat toimittaneet HUSLABille koronavirustesteissä tarvittavia muoviosia.

Yliopiston palveluksessa olevien terveydenhuollon ammattilaisten on mahdollisuus ilmoittautua vapaaehtoisesti HUSin palvelukseen.

– Meilahdessa olemme tottuneet jatkuvaan yhteistyöhön HUSin kanssa niin tutkimuksen kuin koulutuksenkin saralla. Koronavirustilanteen takia yhteistyö on laajentunut koskemaan myös tilojen ja laboratoriovälineistön käyttöä, sanoo vararehtori Tom Böhling.

– Yhteistyö ei kuitenkaan rajoitu yksinomaan lääketieteelliseen tiedekuntaan. Sitä tehdään kaikilla kampuksilla erittäin aktiivisesti.

Eläinlääketieteellinen tiedekunta on nostanut tiettyjen laboratorioidensa valmiutta, ja sillä on tarvittaessa valmius käynnistää koronavirukseen liittyvää testausta. Patologian ja parasitologian diagnostiset palvelut ovat sopineet Ruokaviraston kanssa valmiudesta toimia tarttuvien eläintautien diagnostiikkareservinä tarvittaessa.

Eläinsairaala on koonnut valtakunnallisesti tietoja eläinklinikoilla käytössä olevista tehohoitolaitteista, jotka soveltuvat käyttöön ihmisten hoidossa. Myös maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa on kartoitettu sopivat laitteet sekä ne työntekijät, joilla on sairaanhoitajan tai laboratoriohoitajan koulutus.

Farmasian tiedekunnan opiskelijat jatkavat apteekkityöharjoitteluissa osana opintojaan, ja tiedekunta on toimittanut puhdistettua vettä Vantaan kaupungin vanhushuollon käsidesivalmistusta varten.

Helsingin yliopistomuseo luovuttaa HUSin logistiikkakeskukselle 1300 kirurgista suu-nenäsuojusta ja kertakäyttöisiä suodattavia hengityssuojaimia (FFP3) sekä vinyylihansikkaita terveydenhuollon työntekijöille välitettäväksi.

Matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan fysiikan osastolla tehdään koronavirukseen liittyviä materiaalitutkimuksia, kuten italialaisen lastensairaalan 3D-tulostamien suodatinmateriaalien karakterisointia ja rakennetutkimuksia mikrotomografialla. Tutkimus koskee akuuttia tilannetta ja auttaa suoraan kriisialueilla olevia.

Eri alojen tutkijat antavat asiantuntija-apua muun muassa eduskunnalle ja viranomaisille sekä ovat haastateltavana mediassa. Sen lisäksi esimerkiksi valtiotieteellisen ja kasvatustieteellisen tiedekunnan tutkijat järjestävät avoimia verkkoluentoja ja -tapahtumia. Niiden aiheita ovat muun muassa talouskriisien ymmärtäminen, kriisin yhteiskunnalliset vaikutukset sekä työhyvinvointi poikkeustilanteissa.

Yliopisto kartoitti mahdollisuuksiaan auttaa opetus- ja kulttuuriministeriön pyynnöstä.

 

Lisätietoa:

Vararehtori Tom Böhling
Puh. 029 4122 251

Lue lisää:
Tutustu koronakriisiin liittyviin ratkaisuihimme ja uutisiimme