Yli kolmen vuoden mittavien tutkimusten jälkeen monitieteinen tutkijaryhmä on kehittänyt glukoosiarvojen seuraamiseen uudenlaisen neulattoman ratkaisun, joka voidaan liittää osaksi älykelloa tai aktiivisuusranneketta.

Diabetes on laaja globaali ongelma. Yli 400 miljoonaa ihmistä sairastaa 1- tai 2-tyypin diabetesta ympäri maailman ja koska ylipaino on merkittävä 2-tyypin diabeteksen riskitekijä, 1,9 miljardilla ihmisellä on kohonnut riski sairastua diabetekseen.

Glukoosi- eli sokeriarvojen mittaaminen on diabeetikoille arkipäivää. Useimmiten se vaatii neulanpiston sormenpäähän. Koska menetelmä on hankala ja kivulias, monet eivät mittaa sokeriarvojaan niin usein olisi tarpeen ja osa jättää mittaamisen väliin kokonaan.

Neulattomalle ja helppokäyttöiselle ratkaisulle on valtava tarve.

Soveltuvuusselvitys on tehty GlucoModicumin uudenlaiselle, neulattomalle glukoosiarvojen mittausmenetelmälle. Ratkaisu on niin pienikokoinen, että se voidaan helposti liittää osaksi älykelloa tai aktiivisuusranneketta tai uudenlaiseen taskukokoiseen glukoosimittariin.

– Menetelmällä on laajat kaupalliset mahdollisuudet, sanoo GlucoModicumin kaupallistamisesta vastaava Jokke Mäki.

iFUS-menetelmän on kehittänyt monitieteinen asiantuntijaryhmä, johon kuuluu bioelektroniikan, fysiikan, analyyttisen kemian, biokemian, lääketieteen sekä mikrosensori- ja mobiiliteknologia-alojen tutkijoita ja professoreita huippuyliopistoista Suomesta, Venäjältä ja Yhdysvalloista.

Ryhmän jäsenet ovat työskennelleet tutkimusuransa aikana Helsingin yliopistossa, Åbo Academissa, Stanfordissa ja Harvardissa sekä Moskovan valtionyliopistossa.

Ainutlaatuinen ja helppokäyttöinen iFUS-teknologia diabeteksen hoitoon

Useat teknologia- ja lääkeyritykset ovat pyrkineet kehittämään tehokasta ja neulatonta glukoosimittausmenetelmää, mutta iFUS-teknologiaa vastaavaa tuotetta ei ole markkinoilla.

– Tarkkailemme kilpailutilannetta jatkuvasti. Tällä hetkellä näyttää siltä, että GlucoModicum voisi olla ensimmäinen selkeä ja toimiva ratkaisu, Mäki sanoo.

iFUS chart

Glukoosimittauksen ohella iFUS-teknologiaa voitaisiin käyttää muuhunkin neulattomaan terveydenhoidon mittaukseen. Tämä avaa GlucoModicumille laajat tulevaisuuden mahdollisuudet.

Patentti- ja rekisterihallitus on vahvistanut GlucoModicumin patenttikelpoisuuden. Sen mukaan iFUS-teknologia on ”uusi”, ”keksinnöllinen” ja ”teollisesti käyttökelpoinen.”

Seuraavat askeleet

GlucoModicumin toimeenpanosuunnitelma on:

• Varhaisen vaiheen kliinisten testien aloittaminen vuoden 2018 aikana.
  • Valmistautuminen kahden tuotekehitysstrategian toteuttamiseen vuosien 2018 ja 2019 aikana:
    1. Oman mittalaitteen valmistaminen, tarvittava ryhmä ja osaaminen ovat olemassa.
    2. Menetelmän lisensoiminen kansainvälisten teknologia- ja lääkeyritysten käyttöön, neuvottelut käynnissä

– ­Uskomme, että GlucoModicumilla on erinomaiset mahdollisuudet luoda erittäin skaalautuvaa ja tuottavaa liiketoimintaa ja tuoda markkinoille ratkaisu, joka parantaa miljoonien ihmisten terveyttä ja elämänlaatua, Mäki sanoo.