Vuoden 2014 Medix-palkinto kolesterolitutkijoille
Akatemiaprofessori Elina Ikonen tutkimusryhmineen palkitaan Developmental Cell -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta, jossa paljastetaan mekanismi, jolla LDL-kolesteroli siirtyy solun sisältä takaisin solukalvolle.

Kolesteroli ei ole vain sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijä. Se on myös solujen tärkeä rakennusaine, jonka työnä on muun muassa vahvistaa solua rajaavaa ulkokalvoa.

Akatemiaprofessori Elina Ikonen kumppaneineen saa tänään 22.9. solujen kolesterolinkäyttöön liittyvistä löydöistään lääketieteen Medix-palkinnon. Medix on kansallinen palkinto kuluneen vuoden parhaasta biolääketieteen tai kliinisen alan tutkimusartikkelista.

Haavojen parantaja, syövän auttaja?

Jo vanhastaan on tiedetty, että solut täyttävät kolesterolitarvettaan pyydystämällä niin sanottua pahaa kolesterolia eli LDL-hiukkasia, jotka sitten hajotetaan solun sisäosissa. Avoin kysymys on ollut, kuinka hiukkasista vapautettu kolesteroli tämän jälkeen kulkeutuu takaisin solukalvolle.

Ikosen tutkimusryhmä kumppaneineen selvitti palautusmekanismin Kristiina Kanervan johtamassa, Developmental Cell -lehden julkaisemassa tutkimuksessa.

Työn edetessä kävi ilmi, että kolesterolinkuljetusrakkuloita ohjaava koneisto palauttaa kolesterolia erityisesti sellaisille kalvoalueille, jotka säätelevät solujen kiinnittymistä ja liikkumista. LDL auttaa soluja liikkumaan nopeammin, mikä voi olla merkittävää esimerkiksi haavojen paranemisen tai syöpäsolujen leviämisen kannalta.

Kolesteroli on rasvamolekyyliksi poikkeuksellisen jähmeä. Tähän jämeryyteen nojaten solu pystyy solukalvoa liikuttamalla liikuttamaan itseään.

– Kun soluviljelmän solu altistetaan LDL-kolesterolin puutteelle, se ei pysty liikkumaan normaalisti, Elina Ikonen kertoo.

– Toisaalta myös liika kolesteroli on haitallista, koska se varastoituu kokkareiksi, jotka ovat myrkyllisiä ja hidastavat solun toimintaa.

Rasvojen täytyy viestiä

Tähänastisissa tutkimuksissa solukalvoista on tutkittu enimmäkseen niiden mutkikkaimpia rakenneosasia, proteiineja. Rasvoja on pidetty passiivisina rakennuspalikoina.

– Solukalvolla kuitenkin on tuhansia erilaisia rasvoja. Luonto ei synnytä tällaista monimutkaisuutta turhaan. Rasvoilla täytyy olla muutakin virkaa kuin toimia rakennuspalikoina, luultavimmin viestinnällisiä tehtäviä, Ikosen johtaman huippuyksikkö ProLipidsin koordinaattori Leena Karhinen arvioi.

Helsingin yliopisto luovuttaa Medix-palkinnon akatemiaprofessori Elina Ikosen johtamalle tutkimusryhmälle tänään Biomedicumissa järjestettävässä symposiumissa. Palkinto jaetaan nyt 27. kerran, ja se on arvoltaan 20 000 euroa.