Lääketiede vastaan bioterrorismi
Bioterrorismin ja -rikosten pioneeritutkija Bruce Budowle luennoi Hjelt-instituutissa 7.11.

‒ Bioaseet eivät ole uusi ilmiö, sanoo professori Bruce Budowle, yhdysvaltalainen oikeuslääketieteilijä, joka on johtava asiantuntija mikrobeilla tehtyjen rikosten tutkinnassa.

‒ Muinaiset roomalaiset saastuttivat kaivoja raadoilla, konkistadorit ja britit levittivät isorokkoa intiaanien keskuuteen. Japanin Korkein totuus -lahkollakin oli sariinin lisäksi monia bioasekokeiluja.

Yhdysvaltain keskusrikospoliisin FBI:n päätutkijana työskennelleen Budowlen ala, ”oikeuslääketieteellinen mikrobiologia”, kerää ja analysoi todisteita, jotka kertovat biorikoksista ja bioterrorismista.

Ruokaketjuja voi saastuttaa tai uhata maataloutta.

Bioaseina voi käyttää kaiken tyyppisiä taudinaiheuttajia, Budowle luettelee: viruksia, bakteereita, loisia ja homeita. Mahdollisuuksia on yli tuhat. Hyökkääjä voi käyttää muitakin tekniikoita kuin kohdistaa uhkan suoraan kansalaisiin. Ruokaketjuja voi saastuttaa tai uhata maataloutta eli kasveja ja eläimiä.

Pohjois-Texasin yliopiston professorina toimiva Budowle, oikeuslääketieteellisen mikrobiologian isä, puhui 7.11. oikeuslääketieteen osastolla vuotuisen Hjelt-luennon pitäjänä, aiheenaan Bioterrorism and microbial forensics.

Epätodennäköistä mutta tuhoisaa

Bioterrorismi on ollut marginaalinen ilmiö, mutta koska riskit ovat valtavia, uhkaan valmistaudutaan. Jo bioaseen pelko toimii terroristin aseena.

Yllättävien tautiepidemioiden syitä pystytään nykytekniikalla selvittämään tehokkaasti. DNA-sekvenssereillä taudinaiheuttajien ominaisuuksia voidaan analysoida jopa muutamassa tunnissa. Taudinaiheuttajan nimeämisen ohella näytteistä tutkitaan sen lähde, ikä ja maantieteellinen alkuperä sekä mahdollinen valmistustapa.

DNA-tutkimus on vahvistanut myös mikrobien suunnattoman monimuotoisuuden ja muuntumiskyvyn. Puuttuvan tiedon määrä on valtava.

‒ Tiede ei ole lopullinen ratkaisu, mutta se auttaa ymmärtämään, mitä on tapahtunut. Kuka on tehnyt rikoksen ja kuka ei, professori Budowle summaa.

Hjelt-instituutti