EU rahoittaa kuudella miljoonalla eurolla munasarjasyövän tutkimusta
Helsingin yliopisto koordinoi viisivuotista EU-hanketta, jossa tutkitaan munasarjasyövän yleisintä ja vaikeahoitoisinta alatyyppiä. Hanke on saanut kuuden miljoonan euron rahoituksen Horisontti 2020 -ohjelmasta.

HERCULES-hankkeessa tutkitaan munasarjasyövän yleisintä ja vaikeahoitoisinta alatyyppiä, huonosti erilaistunutta seroosia syöpää.

– Nykyhoidoilla yli puolella tätä syöpää sairastavista potilaista sairaus uusiutuu, vaikka ensivaste hoidoille olisikin hyvä. Pelkästään Euroopassa yli 40 000 naista menehtyy vuosittain tähän tautiin, kertoo projektin koordinaattori, professori Sampsa Hautaniemi.

HERCULES-hankkeessa selvitetään ennen näkemättömällä tarkkuudella, minkälaisista soluista syöpäkasvaimet koostuvat, miten ne vastaavat hoitoon ja mitkä ominaisuudet tekevät syövästä hoidolle vastustuskykyisen.

Potilasnäytteistä tutkitaan yksittäisten solujen geenien ja proteiinien toimintaa muun muassa käyttämällä uusimpia massasytometri-, sekvensointi- ja laskennallisia menetelmiä. Tutkijat pyrkivät löytämään optimaaliset biologiset merkkiaineet, joilla eri solupopulaatiot voidaan tunnistaa myös kudosnäytteistä.  

Tuorekudosnäytteiden ja niistä tehtyjen solulinjojen avulla tutkitaan syöpäsolujen vaste useille eri lääkeaineyhdistelmille. 

Koetuloksia käytetään laskennalliseen mallinnukseen ja laskennallisten työkalujen kehittämiseen, jotta voidaan ennustaa mitkä lääkeaineyhdistelmät tehoavat parhaiten tiettyihin solupopulaatioihin. 

– Tämän tiedon perusteella on tarkoitus kehittää testi, jonka avulla voidaan ennustaa mitkä lääkeaineyhdistelmät tehoavat parhaiten yksittäisen potilaan syöpään, Hautaniemi sanoo.

Hercules-hankkeen muodostaa kahdeksan partneria ja se on saanut EU:n tutkimuksen ja innovoinnin ohjelmasta (Horizon 2020) noin kuuden miljoonan euron rahoituksen viideksi vuodeksi. Hanketta koordinoivalle Helsingin yliopistolle rahoituksesta tulee 2,4 miljoonaa euroa.

Hautaniemen ryhmän lisäksi Helsingin yliopistosta hankkeessa ovat mukana johtavina tutkijoina Anna VähärautioTero Aittokallio ja Krister Wennerberg. Suomesta hankkeeseen osallistuvat myös Turun yliopisto ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri. Lisäksi mukana on tutkijoita Italiasta, Ranskasta ja Ruotsista.

Hercules-hankkeen verkkosivut
Tiedote