Yliopiston almanakka 2016 mobiilisovelluksena

Yliopiston almanakka 2016 -mobiilisovellus on saatavilla iOS-, Windows Phone- ja Android-käyttöjärjestelmille.

Perinteinen Yliopiston almanakka julkaistaan vuodelle 2016 myös mobiiliversiona. Mobile Means Oy:n luoma almanakkasovellus on ollut markkinoilla jo vuodesta 2013, mutta vuosikerrasta 2016 lähtien yhteistyötä Yliopiston almanakkatoimiston kanssa on tiivistetty ja tietosisältöä kasvatettu.

- Aikoinaan almanakka kaivettiin päivittäin esille omalta paikaltaan piirongin laatikosta. Nykyisin ihmisten arki on liikkuvaa, mutta päivittäistä allakkatietoa tarvitaan olinpaikasta riippumatta, sanoo Yliopiston almanakkatoimiston johtaja Minna Saarelma-Paukkala.

Yliopiston almanakan mobiiliversio sisältää suomalaiset ja suomenruotsalaiset nimipäivät, liputuspäivät, kalenterin merkkipäivät ja tärkeimmät pyhäpäivät sekä kirkollisten pyhien saarnatekstit. Sovelluksesta löytyy tietoa vuoden 2016 auringon- ja kuunpimennyksistä, auringon nousu- ja laskuajat valitulla paikkakunnalla sekä kuun vaiheet. Lueteltuna ovat paperiversiosta tutut ortodoksisen kirkon juhlapäivät sekä juutalainen ja islamilainen kalenteri.

Lisäksi mobiilialmanakassa on tietoa nimenannosta ja liputuksesta, ja myös tori- ja markkinapäivät sekä tapahtuma- ja teemakalenterit on koottu sovellukseen.

Sovellus antaa sääennusteen käyttäjän sijainnin mukaan

Osa almanakkatiedoista, kuten kuun ja planeettojen nousu- ja laskuajat sekä aiempien vuosien säätilastot, löytyy ainoastaan paperiversiosta.

- Mobiilialmanakkaan on pyritty ottamaan mukaan almanakan käytetyin sisältö niin, että tekniset ratkaisut ovat mahdollisimman toimivia. Mobiiliversiossa perinteisen Yliopiston almanakan käyttömahdollisuuksia on laajennettu: sovellus esimerkiksi antaa automaattisesti sääennusteen tuleville päiville käyttäjän sijainnin mukaan. Myös muistiinpanoille on paremmin tilaa, kertoo Mobile Meansin toimitusjohtaja Petri Laaksonen.

Yliopiston almanakka 2016 -mobiilisovellus on saatavilla iOS-, Windows Phone- ja Android-käyttöjärjestelmille. Sovelluksen löytää kunkin mobiililaitteen omasta sovelluskaupasta esimerkiksi hakusanalla "almanakka". Sen hinta on 3,99 euroa.

Yliopiston almanakan julkaisija on Helsingin yliopiston almanakkatoimisto, joka palvelee kansalaisia kalentereihin liittyvissä asioissa. Almanakkatoimisto myy kalenterien tekijöille nimipäivien julkaisuoikeuksia, muita kalenteritietoja ja valmiita kalenteripohjia. Lisäksi se vastaa suomalaiseen kalenteriin liittyvästä tiedotuksesta.

Ystävällisin terveisin
Minna Meriläinen-Tenhu, 050 415 0316, @MinnaMeriTenhu