Vodka on taloutta Venäjällä

Vodka on ollut energiabisnekseen verrattavissa oleva talousvoima Venäjän ja Neuvostoliiton historiassa. Ainakin aiemmin se on ollut arkivaluuttaa myös korruptiossa.

Vodkanjuonti kuuluu olennaisesti venäläisten elämään ja kuolemaan, ja sillä on ollut merkittävä vaikutus myös maan talouteen.

– 1800-luvun lopulla noin 40 prosenttia valtion tuloista tuli vodkan myynnistä. Osuus on sama mitä nykyään energianvienti tuo valtion budjettiin, Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro kertoo.

Kangaspuro puhui Kampin kauppakeskuksessa keskiviikkoiltana osana Thinkfestin Tiede on irti -tapahtumaa.

Raittiusmies Putinin piina

Kangaspuron mukaan niin Neuvostoliiton kuin Venäjänkin johtajien pyrkimykset hillitä kansansa vodkanhimoa ovat olleet erittäin aiheellisia – mutta tulokset ovat jääneet heikoiksi. Esimerkiksi presidentti Mihail Gorbatšovin kampanja alkoholia vastaan aiheutti katastrofin, kun yhtenä vuotena noin 400 000 ihmistä kuoli epäpuhtaaseen vodkaan.

– Samalla myös valtion budjettitulot romahtivat, mikä osaltaan aiheutti neuvostotalouden kriisiytymisen Gorbatšovin aikana.

Nyt kova raittiusmies ja mustan vyön judoka Vladimir Putin kannustaa kansaa raittiuteen tai kohtuukäyttöön, mutta samalla hän joutuu taistelemaan kriisitalouden inflaatiota vastaan.

– Vuoden alussa päätettiin, että vodkan hinnalle asetetaan yläraja, jotta inflaation vauhti ei kiihdy liikaa. Halvimmillaan vodkapullo maksaa nyt kolme euroa, Kangaspuro kertoi.

Finlandia-vodkaa tai sakot

Venäjän kielen professori Arto Mustajoki huomautti omassa Tiedevartti-saarnassaan, että vodkaa kutsutaan Venäjällä eufemistisesti "40-asteiseksi" tai "40-prosenttiseksi" mutta myös "nestemäiseksi valuutaksi", koska vodka saattaa tosiaan käydä maksuvälineestä.

– Ainakin aikaisemmin vodkapullo saattoi pelastaa autoilijan sakoilta, jos poliisi pysäytti liikennerikkomuksesta. Monilla venäläisillä onkin ollut autonsa takakontissa pullo Finlandia-vodkaa, kun poliisit arvostivat juuri sitä.

Helsingin yliopiston kaikille avoin tiedefestivaali Thinkfest jatkuu vielä lauantaihin saakka pitkin kaupunkia.

Thinkfest-ohjelma

Markku Kangaspuron blogi

Arto Mustajoen blogi

Arto Mustajoki: "Falunista jäi mieleen venäläinen vodka"