Vanhenemisen tutkimus: yhteiskunnan ja elämänkulkujen risteyksessä

Vanheneminen on moniulotteinen ilmiö: sen lisäksi, että se koskettaa jokaista henkilökohtaisesti, liittyy siihen paljon sosiaalisia ja yhteiskunnallisia ulottuvuuksia.

Suomessa elää tällä hetkellä puolisen miljoonaa 75 vuotta täyttänyttä ihmistä – ja 40 vuoden kuluttua luku on miljoona. Jos olet tällä hetkellä yli 35-vuotias, olet itse tuossa suuressa joukossa. Yhteiskunnan vanheneminen koskettaa paitsi kaikkia niitä jotka itse vanhenevat, myös monia muita. Vanheneminen on siis monin tavoin osa tulevaisuutta.

Vanhenemisen tutkimuksessa keskitytään vanhenemiseen, elämänkulkuun ja erilaisiin ikäsidonnaisiin ilmiöihin sosiaalitieteiden näkökulmasta. Opinnoissa käsiteltäviä kysymyksiä ovat muun muassa: Miltä vanheneminen tuntuu? Onko ikä vain numero? Miksi kaikki eivät halua puhua vanhuksista? Mitä vanhushoiva pitää sisällään? Miten vanhoihin ihmisiin pitää suhtautua? Mitä yhteiskunnallisia vaikutuksia vanhenemisella on? Mitä vanhenemisen tutkimuksen puitteissa tutkitaan ja miten tutkimusta tehdään?

"Vanhenemista kannattaa opiskella myös, jos luulee olevansa aina nuori, tai jos tuntee jo olevansa vanha, tai jos aikoo itse elää pitkään! ”

Opintojen myötä opiskelija katsoo vanhenemista uusista näkökulmista sekä tuntee alan käsitteistöä ja vanhenemisesta käytävää julkista keskustelua. Tutkija ja opettaja Tanja Kuronen suosittelee opintoja moneen tarpeeseen:

– Vanhenemisen tutkimuksen opinnot sopivat kaikille, jotka haluavat ymmärtää muuttuvan yhteiskunnan ilmiöitä tai joiden läheiset, omaiset, asiakkaat tai potilaat vanhenevat. Opinnot sopivat myös niille korkeakoulussa tai ammatillisissa oppilaitoksissa opiskeleville, jotka miettivät erikoistumistaan, sivuainettaan tai haluavat täydentää opintojaan. Vanhenemista kannattaa opiskella myös, jos luulee olevansa aina nuori, tai jos tuntee jo olevansa vanha, tai jos aikoo itse elää pitkään!

Opintojakso Johdatus vanhenemisen tutkimukseen (5 op) alkaa lähi- ja verkko-opintoina marraskuussa 2016. Lisätiedot ja ilmoittautuminen opinto-ohjelmissa:
Johdatus vanhenemisen tutkimukseen 5 op (lähiopetus, alk. 8.11.)
Johdatus vanhenemisen tutkimukseen 5 op (verkko-opinnot, alk. 14.11.)

Vanhenemisen tutkimuksen esittely
Kysy oppiaineesta

Lue myös:
Miten opiskelemaan?
Lisää tietoa ilmoittautumisesta ja maksuista
Millaista on opiskelu verkossa?

Lue lisää aiheesta: Talous & yhteiskunta