Ukrainan kriisi oli tässä?

Itä-Euroopan puskurivaltio tasapainoilee, päätyykö se harmaaksi alueeksi vai keskelle jyrkkää etupiirijakoa.

Ukrainan kriisi ei horjuta Euroopan sotilaallisia voimasuhteita, arvioi Eurooppa-tutkimuksen verkoston vieraileva tutkija Kari Möttölä.

– Kivulias tapahtumasarja Itä-Ukrainassa jatkuu, mutta alueellisesti rajattuna. Konfliktipotentiaalia on jäljellä, mutta en usko tilanteen laajenemiseen, Möttölä sanoo.

Tilanne ei Möttölän mukaan muokkaa valtioiden suhteita globaalisti. Jopa USA on presidentti Obaman suulla todennut, että Venäjä on alueellinen valta mutta ei USA:n suurin turvallisuusuhka.

Venäjä toimii tempoilevasti

Venäjän oma kaipuu suurvalta-asemaan vaikeuttaa yhteistyötä lännen kanssa.

– Venäjä on herkistynyt sisäisen vallankumouksen uhalle, ja Putinin narratiivi etäännyttää Venäjää siitä järjestyksestä, joka lännessä on koettu ja ymmärretty yhteiseksi. Tuloksena on epävarma Venäjä, jolla ei ole uskottavia kumppaneita, Möttölä toteaa.

– Separatististen asevoimien tappiot uhkaavat ratkaisua, jossa Venäjä voisi säilyttää kasvonsa.

Venäjä saattaa olla etääntymässä myös Helsingin vuoden 1975 Etyj-päätöksestä, jonka ottamisesta uuteen käsittelyyn on keskusteltu. Helsingin sopimus pyrki parantamaan itä- ja länsiblokin suhteita, ja se oli tärkeä merkkipaalu kylmässä sodassa.

Paluu Etyj-pöytään?

Uusi huippukokous voitaisiin järjestää nyt 40 vuotta myöhemmin, vaikka Etyj-diplomaattien työ Wienissä on jäissä kriisin vuoksi.

Itävalta markkinoi aktiivisesti omaa puolueettomuuden malliaan Ukrainalle.

– Itävallan perustuslaissa on maininta pysyvästä puolueettomuudesta, ja se on tärkeä teema maan nykypolitiikassa, sanoo tutkijatohtori Johanna Rainio-Niemi.

– Ukrainan kohdalla on tietysti tärkeää, miten puolueettomuus määritellään. Ja miten vältetään tilanne, että puolueettomuus sanellaan ulkopuolelta.

Möttölä ja Rainio-Niemi puhuivat Eurooppa-tutkimuksen päivän avausseminaarissa maanantaina 25. elokuuta. Päivän järjestivät Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen verkosto ja Suomen Eurooppa-tutkimuksen seura FESA.

Lue lisää aiheesta: Talous & yhteiskunta