Tekijänoikeuspalkkiot ympäristön hyväksi

Organisaatiotutkija Ari Heiskanen lahjoitti muutosjohtamisesta kirjoittamiensa kirjojen palkkiot tukemaan ilmastonmuutoksen tutkimusta.

Vuonna 2012 Ari Heiskanen perusti yliopistoon Läpimurto-nimisen rahaston tukemaan ilmastonmuutoksen tutkimusta. Rahasto kantaa samaa nimeä kuin Heiskasen kirja, jonka tekijänoikeuspalkkioista hän lahjoitti merkittävän osan rahastoon.

— Luovuutta ja innovatiivisuutta arvostetaan nykyään paljon.  Akatemiaprofessori Markku Kulmalan ryhmän kaltaisten todella innovatiivisten töiden soisi saavan ansaitsemaansa huomiota myös maailmanlaajuisessa valtajulkisuudessa. Yliopistoissa painetaan pitkiä päiviä todella tärkeiden, koko maailmaa koskevien kysymysten kanssa — erittäin luovasti ja innovatiivisesti.

Strategia- ja tuloskonsultti ja organisaatiotutkija Ari Heiskanen näkee suoran yhteyden muutosjohtamisen ja ilmastonmuutoksen välillä.

— Globaalien tutkimusten mukaan suurin este muutoksen toteutukselle tapahtuu korvien välissä, asenteissa. Tämä pätee yhtä lailla yksittäisen organisaation kohdalla kuin ilmastonmuutoksen torjumisessakin, Heiskanen kertoo.

Asenteen muuttumiseen tarvitaan tietoa. Sitä meillä ilmastonmuutoksen vaaroista on jo roppakaupalla. Nyt täytyisi tehdä vastuullisia päätöksiä ja johtaa ihmiskuntaa terveille poluille varmasti ja vaikuttavasti.

— Maapallon elinkelpoisuuden vaarantumiseen tulisi herätä niin mahtivaltojen johdossa kuin kotisohvillakin.

Isäksi tukeminen muutama vuosi sitten antoi vauhtia uusien elämänarvojen pohtimiselle myös omalla kohdalla.

— Isyys on entisestään herkistänyt miettimään, mihin kaikkeen voin itse vaikuttaa, jotta jälkipolville jäisi perintönä puhtaampi ympäristö.

Haastattelu on julkaistu alunperin Helsingin yliopiston rahastot ja lahjoittajat -vuosikirjassa 2012-2013 >>

Lue lisää aiheesta: Talous & yhteiskunta