Putinin Venäjän yksi totuus

Venäläinen mediaväki on tottunut mutkan kautta tulevaan hallitusmieliseen painostukseen. Vuodesta 2012 asti tiukentunut ote pahentaa myös itsesensuuria, venäläinen toimittaja-tutkija sanoo.

Venäjän vapaa tiedonvälitys on tukahtumassa. Lähes koko 2000-luvun Kreml tyytyi hallitsemaan valtamedioita. Isot lehdet ja tv-kanavat olivat sen äänitorvia. Hallitus salli pienten viestinten kriittiset soraäänet: pikku pistot ison karhun turkissa.

Tilanne kiristyi vuoden 2012 vaalien ja mielenosoitusten myötä. Kriitikoita ja mielenosoittajia alettiin julkisessa sanassa kutsua ulkovaltojen agenteiksi ja pettureiksi. Samalla vapaan median valvontaa tiukennettiin tuntuvasti ja monin keinoin. Kovia kokivat niin lehdet, tv-kanavat kuin nettimediatkin.

– Vuoden 2012 jälkeen monet kriittiset toimittajat ovat saaneet potkut, julkaisuja on lopetettu ja jäljellä jääneissä viestimissä on vähennetty tai muokattu poliittista sisältöä, toteaa venäläinen median asiantuntija Maria Lipman.

Lipman, toimittaja ja Moskovan Carnegie-instituutin tutkija, on yksi pääpuhujista 14. Aleksanteri-konferenssissa, jonka yliopisto järjestää tällä viikolla, 22.-24.10.

Hän pohti Venäjän tiedonvälitystä Russia after 2014 -paneelikeskustelussa keskiviikkona.

Tiedonvälitystä ei ole yleensä suitsittu vainoamalla toimituksia suoraan. Viestimet on saatu konsensusrintamaan kiertoteitse. Toimitusväen kiusaamisen sijaan hallitusmieliset ovat painostaneet omistajia, jotka ovat erottaneet kriittisen päätoimittajan tai koko toimituksen. Tai kun liberaali, suosittu ja kaupallisesti hyvin kannattava tv-kanava ei yllättäen saakaan uusittua kanavapaikkaansa kaapelioperaattoreilta, niin taustalla saattaa häämöttää Kremlin kämmen.

Lainsäädäntöäkin on muokattu tukemaan putinisoitua tiedonvälitystä. Median ulkomainen omistusosuus on rajattu 20 prosenttiin, mikä on vaientanut tai vaientamassa kriittisiä ääniä. Lainsäädännöllä kannustetaan myös sosiaaliseen konservatismiin ja samalla yhteen särmättömään totuuteen. Esimerkiksi uskonnollisten tunteiden loukkaamisen kieltävä laki ohjaa myös mediaa.

– Hallitukselle tilanne tulee sitä helpommaksi kontrolloida, mitä vähemmän vapaita medioita on. Psykologisesti toimittajan tila on koko ajan kapenemassa, mikä johtaa yhä enemmän itsesensuuriin, Maria Lipman arvioi.

Aleksanteri-konferenssin järjestää yliopiston Aleksanteri-instituutti.

14th Annual International Aleksanteri Conference 22.-24.10.2014: Restructuring State and Society in Russia

Lue lisää aiheesta: Talous & yhteiskunta