Populismin valtavirtaistuminen pinnalla seminaarissa 12.4.

Monissa Euroopan maissa populistisiksi nimetyt puolueet ovat vakiinnuttaneet asemansa puoluekentällä, valtiopäivillä ja jopa hallituksissa. Samanaikaisesti populistiset liikkeet ovat haastaneet perinteisten puolueiden vallanjaon. Aiemmin melko selkeät puoluejärjestelmät ovat monin paikoin muutoksessa.

- Voi sanoa, että populismista on tullut eri tavoin valtavirtaa 2010-luvun eurooppalaisessa politiikassa, toteaa akatemiatutkija Juha Herkman Helsingin yliopistosta.

Herkmanin mukaan monet populistisiksi nimetyt puolueet ovat vakiinnuttaneet asemaansa, toisaalta populistisina pidetyt näkemykset ja tyylit ovat yleistyneet poliittisessa keskustelussa. 

Helsingin yliopisto järjestää torstaina 12. huhtikuuta päiväseminaarin, jossa populismin valtavirtaistumista tarkastellaan eri näkökulmista. Seminaarissa esiintyy kutsuttuina puhujina kolme eturivin eurooppalaista populismintutkijaa: Tjitske Akkerman (Amsterdamin yliopisto), Daniele Albertazzi (Birminghamin yliopisto) ja Frank Esser (Zürichin yliopisto). Lisäksi suomalaiset populismintutkijat keskustelevat aiheesta paneelissa.

Seminaari on osa akatemiatutkija Juha Herkmanin projektia ”Pohjoismainen populismi mediassa” sekä Suomen Akatemian rahoittamaa tutkimuskonsortiota ”Mainstreaming Populism in the Twenty-First Century”, jossa on mukana tutkijoita Helsingin, Turun ja Jyväskylän yliopistoista.  Englanninkieliseen maksuttomaan seminaariin on vapaa pääsy.

Tervetuloa!

 

Paikka: Helsingin yliopisto, Porthania (Yliopistonkatu 3), sali PII

Ohjelma:

Kello 13             Opening: Mainstreaming Populism (Juha Herkman)

13.15–14           Tjitske Akkerman: Radical Right-Wing Populist Parties in Western Europe. Into the Mainstream?

14–14.45           Frank Esser: Populism – A Big Hit in European Political Communication Research

14.45–15.15     Break

15.15–16           Daniele Albertazzi: Regionalism, Nationalism and “Chameleonic” Populism: The Case of the Italian Lega Nord

16–17.45           Panel discussion: Many Faces of Populism

Chair: Tuija Saresma

Discussants: Halil Gürhanli, Niko Hatakka, Anu Koivunen, and Emilia Palonen

17.45–18           Ending

Seminaarin verkkosivut: https://blogs.helsinki.fi/populismi/mainstreaming-populism-seminar-12-4-2018/

MAPO-konsortio: https://blogs.helsinki.fi/populismi/consortium/

Pohjoismainen populismi mediassa:
https://blogs.helsinki.fi/jherkman/reprsentations-of-the-nordic-populism/

 

Lisätietoja:
Juha Herkman
juha.herkman@helsinki.fi