Ministeriön korkeakouluvisio 2030 korostaa osaajien tarvetta

Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) haluaa osallistaa mahdollisimman laajasti sidosryhmiä ”Ehdotus Suomelle, Suomi 100 +” -ideaansa, joka sisältää vision siitä, miltä sivistys, osaaminen, tiede ja teknologia pitäisi näyttää vuonna 2030.

Perjantaina (26.1.) julkistetun korkeakoulutuksen ja tutkimuksen vision toimeenpanojen mukaan vähintään puolet suomalaisista nuorista aikuisista (25–34 -vuotiaat) suorittaa korkeakoulututkinnon vuonna 2030, kun nyt tutkinto on 41 prosentilla. Tutkintotavoitteisiin pyritään muun muassa joustavoittamalla valintaprosessia.

- Tarvitsemme lisää osaajia, se on tosiasia, OKM:n ylijohtaja Tapio Kosunen kertoi yhteiskuntatieteellisen alan dekaanipäivillä Helsingissä.

Helsingin yliopistoon kokoontuneet dekaanit, varadekaanit ja muu opetus- ja hallintoväki kuuntelivat tarkasti, kun Kosunen esitteli tuoreita toimeenpanoja visio 2030:en käynnistämiseksi.

Vision mukaan Suomella on jatkossa vahvoja yliopistoja ja korkeakouluja, joihin kansalaiset luottavat.

- Hyvinvoivat korkeakoulut ovat Suomen voimavara ja kilpailutekijä, Kosunen kertoi.

Myös kansainvälisyyteen panostetaan, sillä vision mukaan Suomeen syntyy kansainvälisesti vetovoimaisia, eri toimijoita yhdistäviä tutkimus- ja innovaatiokeskittymiä.

Dekaanipäivät_yleisö

Rahoituksen suuntaamisen pohdinnasta avointa

Kosunen nosti esiin myös tutkimusrahoituksen, joka on nostettava 4 prosenttiin BKT:stä nykyisestä 2,9 prosentista. Yksi prosentti tarkoittaa noin 2 miljardia euroa.

Opetusneuvos Ulla Mäkeläinen OKM:stä korosti jatkuvan oppimisen ideaa ja joustavuuden lisäämistä opiskelijoille kuten avoimia oppimateriaaleja.  Hän myös paljasti rahoituspuolelta aivan uutta.

- Rahoituksen muuttumista miettivät jatkossa myös muut kuin korkeakouluväki eli rahoituksen kohdistamisen pohdinta tulee nyt avoimeksi, Mäkeläinen sanoi.

OKM:n vision toimeenpanojen tueksi on tekeillä tiekartta, joka valmistuu kuluvana vuonna yhteistyössä yliopistojen ja sidosryhmien kanssa. Tiekartta sisältää muun muassa viisi valmisteluryhmää eri teemoissa. Ryhmien ideana on mahdollisimman laaja osallistaminen.

- Nämä teemat toimivat tämän vuoden ja jo ensi viikolla on käynnistystilaisuus teemojen kanssa, Kosunen kertoi.

Vauhtia teemaryhmissä aiotaan todellakin pitää, sillä tavoitteena on jättää esitys Suomen hallitukselle syksyllä.

Lue lisää aiheesta: Talous & yhteiskunta