Legal Tech Lab

Keinoja oikeusjärjestelmän ja lakipalvelujen tekemiseksi kansalaiselle ymmärrettäviksi.

Miten pysymme perässä, kun palvelut siirtyvät verkkoon? Tiedämmekö, mihin sitoudumme verkko-palveluiden käyttäjänä ja mitä hyväksymämme käyttöehdot tarkoittavat?

Tuomioistuinlaitokset ja asianajotoimistot kehittävät tietojärjestelmiä ja tiedonhakua, ja riitoja syntyy ja niitä myös ratkaistaan verkossa. Miten oikeudelliset käytännöt muuttuvat, kun käytämme uusia viestintäsovelluksia ja informaatioteknologiaa?

Entä miten meihin vaikuttaa se, että oikeudellisessa tiedonhallinnassa automaatio ja teknologia suorittavat rutiiniluonteiset työtehtävät? Oikeustieteellisen tiedekunnan Legal Tech Lab pyrkii vastaamaan näihin ja muihin kysymyksiin, jotka kumpuavat oikeusjärjestelmän digitaalisesta murroksesta. 

– Digitalisaatio kohdistuu myös oikeusjärjestelmään ja vaikuttaa siihen, miten oikeudellisia palveluita jatkossa tarjotaan ja hyödynnetään, tutkija Riikka Koulu sanoo. 

Oikeusjärjestelmään törmääminen on usein epämiellyttävä kokemus ja omien oikeuksien ajaminen jää, koska se on vaikeaa ja monimutkaista. Havaittuihin epäkohtiin voidaan kuitenkin kehittää uusia ratkaisuja teknologiaa hyödyntämällä. Esimerkiksi Koulu nostaa kännykkäsovellus DoNotPayn, jonka 19-vuotias Standfordin yliopiston opiskelijan koodasi iltapuhteena. Sovelluksen avulla parkkisakon saaneet voivat kiistää saamansa sakon aikaisempaa helpommin. New Yorkissa ja Lontoossa kiistettiin sovelluksen ensimmäisten käyttökuukausien aikana yli 250 000 parkkisakkoa, joista voitettiin yli 160 000 tapausta. 

Vastauksia oikeusteknologian kysymyksiin

Oikeusteknologian yhteiskunnallisia vaikutuksia tutkiva Legal Tech Lab perustettiin loppuvuodesta 2016. Labin toiminnassa mukana olevat opiskelijat etsivät tutkijoiden johdolla vastauksia oikeusteknologian kysymyksiin. Yhteistyökumppanit ovat tervetulleita mukaan, ja jo nyt mukana toiminnassa on tutkijoiden ja opiskelijoiden lisäksi asiantuntijoita ministeriöistä asianajotoimistoihin ja start up -maailmaan. 

– Oikeustieteellisen tiedekunnan sisäisenä start up -toimijana Lab on ketterä ja sen puitteissa voidaan tehdä useita erilaisia projekteja, Riikka Koulu kertoo. 

Legal Tec Lab järjestää kesällä aiheeseen liittyvän seminaarin ja lokakuussa opiskelijoiden innovaatiokilpailun, hackathonin. Intensiiviviikonlopun aikana opiskelijat etsivät teknologiapohjaisia ratkaisuja ja luovat prototyyppejä yhdessä työelämämentoreiden ja koodareiden kanssa.

Lue lisää aiheesta: Talous & yhteiskunta