Islamkammoa Moskovassa

Moskova suosii valikoiden osaa Venäjän muslimijohtajista, mutta muuten islampolitiikka kylmenee. Tämä näyttää johtavan radikalisoitumiseen, tutkija Kaarina Aitamurto varoittaa.

Venäjän mediassa puhutaan suurin sanoin islamisaation uhasta ja korkean syntyvyyden vuoksi paisuvasta muslimiväestöstä. Ukrainan konfliktissakin Krimin islaminuskoiset tataarit on nostettu ongelmana esiin.

Nationalistisessa lehdistössä uhkakuvaa vielä vahvistetaan liittämällä ääri-islamilainen aggressiivisuus ja itsetietoisuus terrorismiin, sanoo Aleksanteri-instituutin tutkijatohtori, uskontotieteilijä Kaarina Aitamurto. Onnetonta kyllä, tämä uhkakuvien rakentelu ja muslimien syrjiminen voivat lisätä islamin radikalisoitumista.

Uskonnolliset johtajat Moskovan sylissä

Aiemmin myös muslimijohtajat itse liioittelivat Venäjän muslimien määrää, asemaansa korostaakseen, Aitamurto kirjoittaa tänään julkaistussa Aleksanteri Insight -sarjan artikkelissaan Uhkaako Venäjää islamisaatio?

Tosiasiassa muslimit ovat ja pysyvät selkeästi vähemmistönä Venäjän slaavien ja kristittyjen rinnalla.

Muslimit ovat myös etnisesti ja kulttuurisesti hajallaan, ja heidän piirissään kilpaillaan etuoikeutetusta asemasta Moskovan kumppanina. Joissakin Pohjois-Kaukasuksen tasavalloissa paikallinen eliitti saa soveltaa islamilaista politiikkaa, kunhan korvaukseksi pysyy lojaalina keskusvallalle.

‒ Muslimijohtajien asenne saatetaan köyhien alueiden muslimien ja maahanmuuttajamuslimien parissa tulkita solidaarisuuden puutteeksi. Kun uskonnollisten johtajien uskottavuus tavallisten uskovien silmissä vähenee, tuloksena voi olla radikalisoituminen, Aitamurto sanoo.

Seurakuntalaiset painuvat maan alle

Venäjän keskushallinto on epäonnistunut pyrkimyksissään ehkäistä uskonnollisen ajattelun kärjistymistä.

‒ Toimista paistaa epäluulo islamia kohtaan.

‒ Järjestöjen, moskeijoiden tai rukoushuoneiden perustamisen vaikeus ja julkaisuiden kieltäminen totta kai lisää jännitteitä.

Ennaltaehkäiseväksi tarkoitettu politiikka on siis paradoksaalisesti lisännyt syrjityksi tulemisen tunnetta ja lisännyt valtionvastaisuutta, Aitamurto summaa. Uskovia hakeutuu maanalaisiin ryhmiin ja tiloihin.

Ei moskeijoita Moskovaan

Valtion ja paikallisviranomaisten puheissa maahanmuuttovastainen ja islaminvastainen retoriikka lyövät kättä.

Moskovan viimevuotisissa pormestarinvaaleissa niin istuva pormestari Sergei Sobjanin, opposition johtohahmo Aleksei Navalnyi kuin kaikki muutkin ehdokkaat yrittivät vedota äänestäjiin juuri tätä yhdistelmään hyväksi käyttäen.

‒ Vaalien jälkeen Sobjanin vielä ilmoitti, ettei Moskovaan rakenneta uusia moskeijoita, koska moskeijankävijät eivät ole kaupungin virallisia asukkaita.