Eettinen johtajuus kansainvälisissä organisaatioissa

Helsingin yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa toimiva Erik Castrén Instituutti järjestää kansainvälisen konferenssin 7.-8.6.2018. Se käsittelee kansainvälisten organisaatioiden ja globaalin hallinnan johtajuutta ja etiikkaa. Konferenssi tuo päätökseen professori Jan Klabbersin viisivuotisen Martti Ahtisaari -akatemiaprofessuurin ”Kohti globaalin hallinnan etiikkaa”.

Konferenssissa pohditaan monitieteisen vuoropuhelun kautta kansainvälisten organisaatioiden ja globaalin hallinnan kriisiä. Lähtökohtana on, että yksi vastaus kriisiin on vahvistaa eettistä johtajuutta, ei niinkään keskittyä lain sanelemiin vastuualueisiin tai tehokkuusajatteluun. Voiko vastaus kriisiin löytyä yksilöiden ja organisaatioiden eettisistä valinnoista? Jos voi, niin kuinka eettistä johtajuutta voidaan käsitteellistää ja arvioida?

Konferenssi koostuu neljästä sessiosta. Ensimmäisessä kartoitetaan käsitteellistä viitekehystä, esimerkiksi politiikan ja etiikan välistä yhteyttä sekä yksityistä ja julkista moraalia. Toinen sessio kehittää narratiivista lähestymistapaa kansainväliseen johtamiseen. Kolmannessa sessiossa keskitytään kansainvälisten toimijoiden eettisiin valintoihin käytännön esimerkkien kautta: tarkastelussa ovat esimerkiksi WHOn edesottamukset ja FIFAn hallintopaneeli. Viimeinen, neljäs sessio käsittelee arviointia: miten erotella hyvät ja huonot narratiivit, näkemykset ja valinnat toisistaan.

SEMINAR: Ethical Leadership in International Organizations: Concepts, Narratives, Judgment and Assessment