80 joukkuetta parantaa maailmaa yliopiston juhlakisassa

Terveyden ja hyvinvoinnin parantaminen sekä oppimisen kehittäminen olivat suosituimmat teemat, kun tutkijat lähettivät ehdotuksia yliopiston juhlavuosikilpailuun.

Helsingin yliopisto juhlii ensi vuonna 375-vuotispäiviään. Juhlavuoden kunniaksi avattiin Helsinki Challenge -kilpailu, jossa yliopistolaiset kumppaneineen etsivät ratkaisuja maailman ongelmiin.

Haastekilpailun ajatus on lisätä tutkijoiden, opiskelijoiden ja muun yhteiskunnan yhteistyötä, kotimaassa ja kansainvälisesti.

– Vaikeimpia ongelmia ei kukaan ratkaise yksin, mutta yhdessä se voi onnistua, sanoo projektipäällikkö Ira Leväaho.

Sääntöjen mukaan joukkueessa pitää olla vähintään yksi jäsen Helsingin yliopistosta, mutta tiimeihin toivotaan vahvistusta myös muista yliopistoista ja akateemisen maailman ulkopuolelta.

Jaossa 375 000

Kilpailuilmoittautumisia otettiin vastaan viime perjantaihin asti, ja valmiiksi kilpailuehdotukseksi asti jalostuneita ideoita kertyi 80 ryhmältä. Alustavia ideoita esitettiin yli 140. Erityisen aktiivisia olivat lääke- ja käyttäytymistieteilijät.

Kilpailun esikarsintatuomaristo – joukko yliopistolaisia ja yliopiston kumppaneita – valitsee marraskuun alussa ehdokkaista parikymmentä jatkoon. Puntaroitavana on ehdotusten uutuus, luovuus, vaikuttavuus, ratkaisuhakuisuus ja tutkimusperusteisuus.

Jatkoon päässeitä koulitaan ja esitellään mahdollisille yhteistyökumppaneille vuoden ajan. Kuukausittain järjestettävissä tilaisuuksissa joukkueet pääsevät keskustelemaan rahoittajien, mentoreiden ja päättäjien kanssa.

Kilpailu huipentuu yliopiston 375-vuotisjuhlavuonna eli marraskuussa 2015 tiedeseminaariin ja gaalaan, jossa jaetaan 375 000 euron palkinto.

Kulutus kuriin

Yksi Helsinki Challenge -kilpailuun osallistuvista joukkueista on kestävää kulutusta edistävä ryhmä, jota vetää ympäristötutkimuksen koordinaattori Kaisa Korhonen-Kurki Viikin kampukselta.

Joukkueen idea on kehittää sovellus, joka antaa älypuhelimen omistajalle palautetta siitä, kuinka kestävää tämän kulutus on. Ryhmään kuuluvan ympäristöpolitiikan professori Janne Hukkisen tutkimuksissa on käynyt ilmi, että ihminen muuttaa helpommin käytöstään, jos siitä saa suoraa palautetta.

– Kehitysmaiden maanviljelijät näkevät ja kokevat kuivuuden ja muut ympäristömuutoksen vaikutukset omassa elämässään. Täällä länsimaissa emme saa suoraa signaalia siitä, miten tekomme vaikuttavat. On työlästä arvioida omaa kulutustaan, mutta sovelluksemme tekee sen helpommaksi, Korhonen-Kurki sanoo.

Samalla tavalla toimivat esimerkiksi rahankäyttöä, kaloreita ja liikuntaa valvovat sovellukset. Koska ryhmäpaine on vahva voima, kulutuksenvalvontasovellukseen on tarkoitus liittää myös mahdollisuus jakaa tulokset sosiaalisessa mediassa.

Matkakortti ja sähkölasku kertovat

Netissä on jo nyt erilaisia hiililaskureita, joihin voi itse syöttää tietoa kulutustottumuksistaan. Korhonen-Kurjen kisaryhmä kuitenkin toivoo, että se pääsee toimimaan yhdessä tietoa jo valmiiksi keräävien tahojen kanssa. Ainakin energiayhtiöiltä ja julkisen liikenteen matkakorteilta löytyy paljon valmista aineistoa.

Yhteistyön väyliä vielä etsitään, mutta kisajoukkue syntyi helposti. Korhonen-Kurki sanoo.

– Tunnemme paljon ympäristöalan ihmisiä, ja kokosimme parhaan asiantuntemuksen tutkimuksesta ja kansalaisjärjestöistä. Seuraavaksi etsimme kumppaneita yksityiseltä sektorilta.

Helsinki Challenge

Lue lisää aiheesta: Talous & yhteiskunta