Kun Suomessa on merkkivuosi, jumiudutaan usein vanhoihin ja jo tuttuihin oletuksiin Suomesta ja suomalaisuudesta. Helsingin yliopiston Avoimen yliopiston Studia Generalian keväässä tuodaan esiin uusia näkökulmia, kyseenalaistetaan sata vuotta ja puretaan myyttejä.

Studia Generalia-yleisöluennot Suomi – myytit ja todellisuus aloittaa professori emeritus Matti Klinge torstaina 9.helmikuuta. Hänen aiheensa on Suomi – sata vai tuhat vuotta?

– Klinge on erinomainen kyseenalaistaja ja tarttuu varmasti aiheeseensa Suomen historiaan tuorein näkökulmin, kertovat kevään ohjelmasta vastaavat professori Pirjo Hiidenmaa ja dosentti Ilona Herlin. – 100-vuotias ja Suomi ovat varmasti tiukassa käsittelyssä luennolla.

Klingen johdattelun jälkeen luentosarja jatkuu torstaisin hiihtolomaviikkoa (23.2.) lukuun ottamatta Suomen ja suomalaisuuden myyttien purkamisella. Kuka on suomalainen ja mitä on suomalaisuus? Miten usein suomalaisuus kytketään alkuperäisyyteen, onko vain kantasuomalainen suomalainen?

– Helsingin peruskouluissa puhutaan yli 40 eri kieltä ja kaikkien näiden kielten puhujia tuetaan heidän omalla kielellään.  Suomalaisuutta olisikin lähestyttävä monipuolisemmin, laajentaa näkemyksiä, Hiidenmaa toteaa.

Vaikka Suomi on nyt täynnä 100-vuotisjuhlaohjelmaa, 1970-luvulta lähtien järjestetyt Studia Generalia-luennot vetävät varmasti Porthanian luentosali I:n jälleen täyteen. Kevään luennoilla ei tyydytä vain hehkuttamaan Suomea eikä jumiuduta vanhoihin myytteihin vaan halutaan ravistella topeliaanista kuvaa suomalaisista.

– Miten niin hämäläiset olisivat hitaita ja savolaiset piällysmiehiä? Hiidenmaa kysyy. – Herttaista folklorea löytyy paljon.  Ja miksei missin äiti saisi olla kiinalainen? Mistä se sinisilmäisyyden ja vaaleatukkaisuuden vaatimus suomalaiselle naiselle tulee? Hiidenmaa tosin kyseenalaistaa koko missikulttuurin.

Luentosarjan päättää ”paluu tulevaisuuteen” 23.3., jolloin keskustelun aiheena on Sivistys-Suomi ja digi-natiaiset.

Kaikille avoimet luennot alkavat torstaina 9.2. klo 17 – 19 Porthanian salissa PI (Yliopistonkatu 3). Tervetuloa!

Luentoja voi seurata myös verkossa suorina lähetyksinä ja jälkikäteen.

Luentosarjan ohjelma ja linkit verkkoluentoihin

Twitter: #studiageneralia, #suomi, #myytitjatodellisuus