Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan suurin osa opiskelijoista voi hyvin. Eniten pulmia on mielenterveydessä.
Yhteisöterveyden ylilääkäri Kristiina Kunttu, Ylioppilaiden Terveydenhoitosäätiö YTHS.

Mitä YTHS:n terveystutkimus kertoo korkeakouluopiskelijoista?
— Valtaosa opiskelijoista voi hyvin tai erittäin hyvin. Noin kolmanneksella on kuitenkin ongelmia psyykkisessä jaksamisessa. Osuus on sama kuin koko väestön tasolla.
— Hankaluuksia on esimerkiksi otteen saamisessa opinnoista ja esiintymistilanteiden jännittämisessä. Mielenterveyshäiriöistä tavallisimpia ovat ahdistuneisuus ja masentuneisuus.
— Mielenterveysongelmat ovat opiskelun kannalta hankalia. Muut terveyden pulmat eivät samalla tavalla haittaa opintoja.

Onko tilanne muuttunut aiempiin tutkimuksiin verrattuna?
— Mielenterveysongelmien määrä on hienoisesti noussut. Noin kolmannes mies- ja lähes puolet nais-
opiskelijoista kertoo oirehtivansa viikoittain psyykkisesti.
— Positiivistakin kehitystä on tapahtunut. Vastaajista noin 70 prosenttia kokee kuuluvansa johonkin opiskeluun liittyvään ryhmään, kun vuonna 2000 näin ajatteli hieman alle puolet.

Millä tavoin opiskelijat arvioivat omaa tulevaisuuttaan?
— Vastaajista 26 prosenttia kokee tulevaisuuden suunnittelemisen ongelmaksi. Lukema on kasvanut lähes kymmenellä prosenttiyksiköllä vuodesta 2000. Tämä saattaa johtua työelämän epävarmuudesta ja talouden heikosta suhdanteesta.

Entä miten sujuu opiskelijoiden vapaa-aika? Vieläkö nuoret juhlivat ja tupakoivat?
— Tupakointi on vähentynyt opiskelijoiden keskuudessa. Yliopisto-opiskelijoista päivittäin polttaa vain 3,5 prosenttia ja ammattikorkeakoulussa opiskelevista 11 prosenttia. Myös alkoholinkäyttö on vähentynyt, joskin moni juo yhä humalahakuisesti. Täysraittiiden määrä on hieman noussut.

Mitkä ovat opiskelijaelämän fyysisiä riskitekijöitä?
— Keskiverto-opiskelija istuu päivittäin 10,7 tuntia, kun istumisen riskiraja on 8 tuntia päivässä. Kun istumisen määrä ylittää kriittisen rajan, riski sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin tai diabetekseen kasvaa.

Mitkä seikat yllättivät?
— Monilla opiskelijoille olisi kohennettavaa hammashygieniassa. Naispuolisista yliopisto-opiskelijoista viidennes ei pese hampaitaan kahdesti päivässä, ammattikorkeakoulujen miespuolisista opiskelijoista yhtä huonosti hampaitaan hoitaa hieman yli 40 prosenttia.

Millä tavoin terveydenhoidon säästökuurit heijastuvat opiskelijoiden elämään?
— Opiskelijoille tarjotut etä-, puhelin- ja digitaaliset palvelut ovat lisääntyneet. Tarjolla on muun muassa digitaalista seksuaalineuvontaa ja etävastaanottoja.
— Digitalisoituminen ei ole vähentänyt opiskelijoiden tyytyväisyyttä YTHS:n palveluihin. Tämä ei ollut minulle yllätys. Nykypolvi on niin tottunut siihen, että asiat hoituvat verkossa tai puhelimessa.

Ovatko ammattikorkeakoululaiset huonommassa asemassa kuin yliopisto-opiskelijat?
— Toistaiseksi YTHS palvelee vain yliopisto-opiskelijoita. Hallitus on kuitenkin linjannut, että tulevaisuudessa myös ammattikorkeakoulujen opiskelijat pääsevät YTHS:n asiakkaiksi.

Ylilääkäri Kristiina Kuntun toteuttamaan opiskelijoiden terveystutkimuskyselyn otos oli 5000 yliopisto- ja 5000 ammattikorkeakouluopiskelijaa.

Teksti on julkaistu Yliopisto-lehden numerossa Y/02/17.

Yliopisto-lehti on kaikille tarkoitettu, monipuolinen tiedelehti Helsingin yliopistosta.
Tilaa ja rakastu tieteeseen.