LUMA-päivien ohjelma on rakennettu yhteisöllisesti ja uusien opetussuunnitelmien perusteiden teemojen ympärille. Teemoja ovat esimerkiksi ilmiöpohjainen oppiminen, koulun ulkopuoliset oppimisympäristöt, tutkiva oppiminen, eheyttävä opetus, TVT ja ohjelmointi opetuksessa. Tänä vuonna erityinen huomio kiinnitetään matematiikan opetuksen uusin innostaviin menetelmiin.
Päivillä palkitaan tänäkin vuonna 10 LUMA-toimijaa, jotka ovat toimineet ansiokkaasti luonnontieteellisten aineiden opetuksen edistämisessä tai kehittämisessä. Yksi heistä on tohtorikoulutettava Jenni Räsänen Helsingin yliopiston matematiikan ja tilastotieteen laitokselta.
Tilastollisella menetelmällä lasten omaa tietoa heille tärkeistä asioista
Jenni Räsänen on toiminut jo parin vuoden ajan Helsingin yliopiston LUMA-keskuksen matematiikan toimipisteen, Summamutikka-keskuksen, koordinaattorina. Nuoresta iästään huolimatta hän on ehtinyt kehittää huomattavalla tavalla yhteistyötä yliopistollisten LUMA-toimijoiden ja ympäröivän yhteiskunnan kanssa. Tällaisia hankkeita ovat Pulmaario-hanke Pääkaupunkiseudun kirjastojen kanssa ja Tilastrofi-hanke Tilastokeskuksen kanssa.
Tilastrofi on eräänlainen lasten tilastollinen vuosikirja, toimintamalli, joka innostaa lapsia tutkimaan omaa arkeaan ja tuottamaan siitä tietoa heille merkityksellisistä asioista tilastollisten menetelmien avulla.
Jenni Räsänen on lisäksi ollut aktiivisesti mukana toteuttamassa ja kehittämässä Helsingin yliopistossa LUMA-aineiden kerhonohjaajakoulutusta, pienten lasten Pikku-Jipot -kerhotoimintaa ja virtuaalisia Jippo-kerhoja sekä uusimpana avauksena virtuaalisia Mathversum-kerhoja.
Lisätiedot:
professori Maija Aksela, LUMA-keskus Suomen johtaja, maija.aksela@helsinki.fi, 050 514 1450
yliopistonlehtori Jarkko Lampiselkä, Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen johtaja, jarkko.lampiselka@helsinki.fi, 02941 29570
Ystävällisin terveisin
Minna Meriläinen-Tenhu, @MinnaMeriTenhu, 050 415 0316, minna.merilainen@helsinki.fi