Visiting Fellows -ohjelmaan yli 250 hakemusta

16.2.2018
Mahdollisuus tutkimusvierailuun Aleksanteri-instituutin tutkimusyhteisössä on ennätyksellisen suosittu. Vierailevien tutkijoiden ohjelmaan tuli 13.2.2018 päättyneessä haussa 252 hakemusta ansioituneilta kansainvälisiltä tutkijoilta ympäri maailman.

Vuodesta 2008 saakka toiminut vierailuohjelma tarjoaa apurahoin tuettuja 1-3 kuukauden tutkimusvierailujaksoja kansainvälisille tutkijoille, joiden Venäjää, itäistä Eurooppaa tai Keski-Aasiaa käsittelevä tutkimus tukee suomalaisen tutkimuksen kehittymistä. Ohjelman suosio on kasvanut tasaisesti kymmenen vuoden aikana samalla kun suomalaisen Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuksen maine on kiirinyt maailmalla.

— Tämänvuotinen hakemusmäärä yllätti silti positiivisesti, sanoo ohjelman johtaja, kansainvälisten asioiden päällikkö Anna Korhonen.  Hakemuksia tuli yhteensä 43 eri maasta, etenkin Venäjältä ja Yhdysvalloista.

Yhä useampi hakija saa ohjelmasta tiedon kollegaltaan: tämän vuoden hakemuksista lähes puolet oli tehty kollegan suosituksesta. Toinen merkittävä tekijä Aleksanteri-instituutin ja vierailevien tutkijoiden ohjelman tunnetuksi tekemisessä on vuosittainen Aleksanteri-konferenssi.

— Moni vierailevista tutkijoista on tutustunut Aleksanteri-instituutin toimintaan Aleksanteri-konferenssissa. Kolmipäiväisen konferenssin aikana ehtii tutustua ja verkostoitua, ja vierailuohjelmaan hakeminen on tälle luontevaa jatkoa, Korhonen toteaa.

Aleksanteri-instituutin tutkijoista kootulla arviointiraadilla riittää lähiviikkoina työtä hakemusten käsittelyssä. Vierailujaksoja on tarjolla vierailun kestosta riippuen 12 -15 tutkijalle, eli noin 5% hakijoista. Valintaperusteena on akateemisten näyttöjen lisäksi tutkimusaiheen kiinnostavuus suomalaisen tutkimusyhteisön kannalta.

— Haluamme luoda onnistuneita kohtaamisia ja pohjaa pitkäjänteisemmällekin yhteistyölle, Korhonen summaa. Se, että vierailijoiden joukossa on sekä nuoria, vastaväitelleitä lupauksia että jo pitkän uran tehneitä professoreja, tuo keskusteluihin uutta perspektiiviä.

Myös monitieteisyys on ohjelman vahvuus.

— Työskentely-ympäristö on loistava: monitieteisyys ja tutkimusaiheiden kirjo inspiroivat ja synnyttävät uusia ideoita, hehkuttaa yksi ohjelman alumneista, Astonin yliopiston politiikan ja kansainvälisten suhteiden lehtori Jelena Obradovic

Vierailijavalinnat lukuvuodelle 2018-2019 tehdän huhtikuun alkuun mennessä. Kaikille hakijoille tiedotetaan henkilökohtaisesti, ja valittujen tutkijoiden nimet julkaistaan Aleksanteri-instituutin sivuilla 6.4.2018.

Lue lisää aiheesta: Opetus ja opiskelu