Näkymiä orientoivalta viikolta

Laura Karhapää, Sarlotte Niemikorpi ja Teemu Turkki ovat ehtineet kulkea yliopiston käytäviä vasta pari päivää. Orientoiva viikko on täynnä uutta.
Tuoreet kotimaisen kirjallisuuden pääaineopiskelijat odottavat jo varsinaisen opetuksen starttaamista ensi viikolla.

– Innostun herkästi ja olen varmasti yliopistollakin monessa mukana. Takana on pari vuotta työelämää, ja nyt pitäisi sisäistää, että arki muuttuu kokonaan, Sarlotte Niemikorpi pohtii.

Teemu Turkilla on taskussa jo diplomi-insinöörin tutkinto. Kirjallisuuden opiskelussa kiehtoo erilaisuus.

–  Odotan opinnoilta keskustelevampaa ja kyseenalaistavampaa otetta, avaraa näkemystä kirjallisuudesta.

Laura Karhapää piti lukion jälkeen välivuoden. Yliopistolla innostaa opiskelumahdollisuuksien kirjo.

– Haluan kokeilla uusia juttuja, ja saada tietysti paljon uusia kavereita.

Yliopisto miljöönä on ehtinyt jo tehdä vaikutuksen: ei ole sama, millaisessa ympäristössä opiskelee. Sarlotte Niemikorpi tunnustautuu esteetikoksi:

– Päärakennuksen vanha puoli on hyvin tunnelmallinen.

Sisua ja urasuunnitelmia

Kolmikon omat tulevaisuudensuunnitelmat ovat ehtineet jo saada perspektiiviä. Kertomukset vanhempien opiskelijoiden rönsyilevistä opintopoluista ovat osoittaneet, ettei kaiken tarvitse olla heti selvää. Sekä Sarlotte Niemikorpi että Laura Karhapää suunnittelevat opettajan uraa.

– Toisten kertomukset rohkaisivat valitsemaan suomen kielen sivuaineeksi, Niemikorpi kertoo.

Teemu Turkilla on opiskelusta varma olo aiemman tutkinnon ansiosta, mutta uranäkymät eivät vielä ole selviä.

– Innokkain mielin tutustun kaikkiin vaihtoehtoihin.

Laura Karhapäätä huolestuttaa kuitenkin yliopistoon kohdistuneiden leikkausten vaikutus.

– Odotan yliopisto-opiskelun myötä kasvavani alani vahvaksi asiantuntijaksi. Mahdollisuus opiskella laajasti erilaisia asioita on rikkaus. Siksi karsiminen huolettaa. Ja onko tosiaan parasta puskea opiskelijoita valmistumaan mahdollisimman nopeasti?

– Toisaalta leikkaukset antavat tavallaan myös sisua ja lisäpotkua: tekee mieli näyttää, että selviämme säästötoimenpiteistä huolimatta, Teemu Turkki huomauttaa.

Varaslähtö lukukauteen

Fuksit ovat ensimmäisten päivien informaatiohyöyn jälkeen yhä innostuneita ja luottavaisia. Opiskelukavereihin tutustuminen nousee kaikilla ykkösjutuksi. He ottivat varaslähdön lukukauteen orientoivaa viikkoa edeltävällä, kotimaisen kirjallisuuden opiskelijoiden yhteisellä piknikillä.

– Meillä on jo ollut paljon hyviä keskusteluja, Sarlotte Niemikorpi kertoo.

– Kaikille on helppo puhua. Kaikki osallistuvat, kukaan ei ole ynseä tai käänny sisäänpäin, iloitsee Laura Karhapää. Hän kiittää myös dekaania innostavasta puheesta uusille opiskelijoille.

Jokainen odottaa jo varsinaista opetuksen alkamista. Kursseilla on luvassa lisää keskustelua, vuorovaikutusta ja tietysti lukemista.

– Erilaisia tulkintoja voidaan pohtia yhdessä, kaikkien mielipiteitä kuunnellen, Teemu Turkki summaa.

Lue lisää aiheesta: Opetus ja opiskelu