Vaalit tulevat, oletko valmis?

Miten seurata vaalikamppailua ja tehdä omat valintansa? Lue opettajiemme Salla-Maaria Laaksosen ja Kari Paakkunaisen evästykset vaalikevääseen.

Sunnuntaina 14.4. äänestämme uuden eduskunnan kokoonpanosta, ja vaalikamppailu on jo täydessä vauhdissa. Myös Europarlamenttivaalit lähestyvät. Kysyimme opettajiltamme Kari Paakkunaiselta ja Salla-Maaria Laaksoselta, miltä vaalikevät näyttää yhteiskuntatieteilijän silmin katsottuna, ja miten kansalaisen kannattaa sitä seurata.

Kari Paakkunainen:
Kuka osoittaa tietä myös mielihyvän ja lupausten tuolle puolen?

Kari Paakkunainen toimii politiikan tutkimuksen ja valtio-opin yliopisto-opettajana Avoimessa yliopistossa. Hän muistuttaa, että vaalikamppailu on vain kiihkeä vaihe, jota siivittävät houkuttelevat lupaukset, taidokas esiintyminen ja puhutteleva mainonta. Vaalien jälkeinen todellisuus on usein toisenlainen.

– Joskus politiikka alkaa vasta vaalituloksen jälkeen, kun väitellään voittajista, ohjelmasta ja hallituspohjasta.

Kannattaakin pitää mielessä, että yhteiskunnallinen päätöksenteko ei ole yhtä yksinkertaista kuin vaalilupaukset voivat antaa ymmärtää.

– Isot riskiyhteiskunnan teemat kuten maahanmuutto, ilmastonmuutos ja sote-palveluiden avaaminen markkinoille eivät avaudu vaalilupauksin, tuntein tai populistisella äänestäjien mielistelyllä. Vaaleissa tulee tarkastella ehdokkaan asentoa ja paikkaa. Uskaltaako hän seisoa rohkeasti edessämme ja osoittaa tietä mielihyvälupausten tuolle puolen?

Salla-Maaria Laaksonen:
Sinuun halutaan vaikuttaa, ja se on hyvä tietää

Salla-Maaria Laaksonen työskentelee viestinnän tutkijatohtorina Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksessa ja viestinnän tuntiopettajana Avoimessa yliopistossa. Hän on tutkinut muun muassa maineen rakentumista ja sosiaalista mediaa.

Myös Laaksonen muistuttaa, että vaalimainontaan on hyvä suhtautua kriittisesti – paitsi sisältöjen, mutta myös mainonnan kohdentamisen osalta. Asia onkin ollut paljon esillä viime vuoden vaalivaikuttamispaljastusten jälkeen, ja monet osaavatkin jo olla valppaina sen suhteen.

– Kannattaa muistaa, että sosiaalisen median palveluissa näkyvät mainokset voivat olla hyvinkin tarkkaan kohdennettua, ja palvelut pyrkivät tuottamaan sellaista sisältöä, minkä arvelevat käyttäjää kiinnostavan. Vastakkaisia näkemyksiä löytääkseen täytyy siis nähdä vähän vaivaa.

Laaksonen suositteleekin tutustumaan ihan tarkoituksella eri puolueiden verkkosivuihin ja sosiaalisen median kanaviin sekä eri ehdokkaiden mielipiteisiin. Sosiaalisen median kautta ehdokkaita on myös helppo lähestyä:

– Sosiaalinen media on ikään kuin digitaalinen vaaliteltta, jonne päästäkseen ei tarvitse edes lähteä kotoa!

Oppiminen tekee hyvää

Sekä Salla-Maaria Laaksonen että Kari Paakkunainen uskovat, että opiskelu auttaa tarkastelemaan yhteiskuntaa kriittisemmin ja moniulotteisemmin.

– Yhteiskuntatieteelliset opinnot auttavat esimerkiksi ymmärtämään, miten poliittinen järjestelmämme toimii, ja mikä rooli myös julkisuudella ja sosiaalisella medialla siinä on, sanoo Salla-Maaria Laaksonen.

Opinnot rikkovat arkikokemuksia, opettavat poliittista ajattelua, toimeen ryhtymistä ja aikalaisherkkyyttä. Avoin yliopisto avaa tietoa ja tiedettä, kiteyttää Kari Paakkunainen.

Salla-Maaria Laaksonen opettaa Avoimen yliopiston verkkokurssilla Digitaalinen media ja yhteiskunta 5 op, joka alkaa 11.3. Kurssilla käsitellään muun muassa teknologian vaikutuksia politiikkaan, julkisuuteen ja sosiaaliseen vuorovaikutukseen. Voit seurata Salla-Maaria Laaksosta Twitterissä: @jahapaula

Kari Paakkunainen opettaa verkkokurssilla Politiikan ja organisaatioiden tutkimus 5 op, jolle voi ilmoittautua 8.4. saakka. Kurssi antaa perustan yleisen valtio-opin keskeisiin käsitteisiin ja oppihistoriaan sekä erityisesti politiikan ja organisaatioiden tutkimuksen pohtimiin ilmiöiden, tutkimuskohteisiin ja lähestymistapoihin.