Todistuksella sisään — vai ei sittenkään?

Yliopistoon pyrkivä joutuu lukemaan pääsykokeeseen varmuuden vuoksi.

Abien tänään 10.3. alkaneeseen ylioppilaskirjoitusten urakkaan liittyy tänä vuonna erityistä jännitystä, eikä vain koronaviruksen vuoksi. Yliopistojen opiskelijavalinnat menevät kesällä uusiksi: yli puolet uusista opiskelijoista otetaan sisään ylioppilastodistuksen perusteella.

Ylioppilastodistuksella on aiemmin päässyt opiskelemaan lähinnä matemaattis-luonnontieteellisiä aineita, mutta jatkossa hyvät arvosanat avaavat ovet myös lääketieteelliseen ja oikeustieteelliseen tiedekuntaan. Lähes jokaiseen Helsingin yliopiston 34:sta kandiohjelmasta valitaan vähintään 51 prosenttia opiskelijoista ilman pääsykoetta.

Todistusvalinnan on ollut tarkoitus helpottaa nuorten luku-urakkaa ja vähentää välivuosien määrää.

Matkassa on kuitenkin yllättävä mutka: pääsykokeiden järjestämisen tiukka aikataulu. Tieto ylioppilastodistuksen perusteella sisään päässeistä saadaan vasta juuri ennen pääsykoetta ja varmuus varapaikasta voi tulla vasta pääsykokeiden jälkeen.

— Käytännössä moni hakija, joka pääsee sisään todistuksella, joutuu siis valmistautumaan ja ehkä jopa osallistumaan pääsykokeeseen, toteaa Helsingin yliopiston hakupalveluiden päällikkö Sini Saarenheimo.

Tavallaan pyrkijät siis tekevät turhaa työtä. Asiaa on pyritty tasaamaan lyhentämällä lukuaikaa ja panostamalla aineistokokeisiin, joissa pänttäämisen rooli on pienempi.

Vaativa elokuu

Kaikki pääsykokeet järjestetään kahden viikon sisällä kesäkuussa. Helsingin yliopiston päärakennus on remontissa ja isoista luentosaleista on pulaa, joten pääsykokeet pidetään pääosin Messukeskuksessa.

Eikö aikataulua olisi voitu venyttää?

— Valitettavasti ei. Tämänhetkinen aikataulu tarkoittaa, että Helsingin yliopistoon sisään päässeet ovat selvillä 8.7. Sitten tulevat vielä varasijojen setviminen ja mahdolliset valitukset.

Lopullinen tilanne varasijoineen on selvillä elokuun alussa, Saarenheimo kertoo.

— Kun lukukausi alkaa syyskuun alussa, elokuun alku on jo vaativa aikataulu. Iso osa Helsingin yliopiston opiskelijoista tulee muualta ja heidän pitää hankkia asunto pääkaupunkiseudulta.

Toimiiko uusi tapa?

Todistusvalinnasta saatiin oikeustieteellisessä esimakua jo 2019, kun 20 prosenttia tiedekunnan opiskelijoista hyväksyttiin ylioppilastodistuksella.

Koulutussuunnittelija Karoliina Pakkasen mukaan valinta sujui sinänsä ongelmitta. Todistusvalinnan kautta tulleissa oli selvästi enemmän saman vuoden abiturientteja kuin pääsykokeiden kautta hyväksytyissä. Tätä voi pitää isona muutoksena.

Oikeustieteellisessä tiedekunnassa suhtaudutaan kuitenkin todistusvalintaan varauksella. Sen kautta hyväksytään tänä vuonna 40 prosenttia uusista opiskelijoista.

— Tietävätkö todistusvalinnalla sisään päässeet, mitä ovat oikeastaan tulleet opiskelemaan? Pohjoismaissa, joissa oikeustieteeseen on valittu ylioppilastodistuksilla, opintonsa keskeyttäneitä on paljon enemmän kuin Suomessa, Pakkanen sanoo.

Artikkeli on julkaistu Yliopisto-lehden Mitä nyt -palstalla Y/01/20.