Tervetuloa opiskelemaan!

Helsingin yliopisto haluaa olla oppimisen paras paikka. Susanna Niinistö-Sivuranta ja Jaakko Kurhila toivottavat iloa alkavaan lukuvuoteen.

Yliopiston kehitysjohtaja Susanna Niinistö-Sivuranta ja digitalisaatiojohtaja Jaakko Kurhila vaihtoivat uuden lukuvuoden kynnyksellä ajatuksia muuttuvasta maailmasta, jossa oppiminen on ajankohtaisempaa kuin koskaan. Heidät molemmat tunnetaan paitsi Avoimen yliopiston johtajina, myös oppimisen ystävinä ja laadukkaan opetuksen intohimoisina kehittäjinä.

Tiede ja oppiminen kuuluvat kaikille

Jatkuva oppiminen saa entistä vahvemman roolin Helsingin yliopiston uudessa strategiassa vuosille 2021-2030. Tiede ja oppiminen kuuluvat kaikille, ja yliopisto haluaa olla maailman paras paikka oppia ja opiskella. Ei ihme, että yliopiston yhä vahvempi kytkeytyminen yhteiskuntaan lämmittää molempia johtohahmojamme.

– Haluamme toivottaa kaikki tervetulleiksi Helsingin yliopistoon opiskelemaan ja myös jakamaan tietoa yhdessä. Myös kaikki yritykset, yhteisöt ja koko maailman! Jaakko Kurhila visioi.

Koronakeväästä katse eteenpäin

Poikkeuksellinen kevät on mullistanut myös koulutuskenttää, kun perinteisestä lähiopetuksesta on ollut pakko ainakin väliaikaisesti luopua. Helsingin yliopistossa siirryttiin maaliskuun puolivälissä verkko-opetukseen loppukevään ja koko kesän ajaksi. Myös uusi lukuvuosi käynnistyy valtaosin verkko-opintojen ja etätyön merkeissä.

Tilanne on ollut uusi niin opiskelijoille, opettajille kuin yliopiston koko muulle henkilökunnalle. Digitalisaatio- ja kehitysjohtajien mielestä kaikki on kuitenkin sujunut paremmin kuin mitä uskallettiin odottaa. Osoituksena tästä suomalaiset korkeakouluopiskelijat suorittivat kevään aikana normaalioloihin nähden ennätysmäärän opintoja!

Opetuksen digitalisaatio alkoi jo kauan ennen koronaepidemiaa ja on viimeistään nyt tullut jäädäkseen. Kuluneesta keväästä voidaankin oppia ja ammentaa paljon myös tulevaisuuden tarpeisiin.

Elämä on jatkuvaa oppimista. Mitä sinä haluat oppia seuraavaksi?

Oppiminen ei pääty edes tohtorin tutkintoon eikä johtajan tehtäviin – päinvastoin! Se jatkuu aina paitsi työssä, myös muilla elämän alueilla. Mitä Helsingin yliopiston digitalisaatiojohtaja ja kehitysjohtaja haluavat oppia seuraavaksi?

Jaakko Kurhila aikoo seuraavaksi vahvistaa tilasto-osaamistaan. Tilastojen hallitsemisesta on hyötyä kaikessa - vaikkapa koronauutisten seuraamisessa.

Susanna Niinistö-Sivuranta haluaa puolestaan tutkia, millaista tutkimus- ja kokemustietoa etäopetukseen, -opiskeluun ja -työskentelyyn siirtymisestä on saatavilla, ja mitä siitä voitaisiin oppia myös meillä Helsingin yliopistossa. Ihan ensimmäiseksi hän aikoo kuitenkin oppia keittämään omenahilloa äitinsä erityisen hyvällä reseptillä.

Mitä sinä haluat oppia seuraavaksi? Ole avoin uudelle ajattelulle!

Voit katsoa Susanna Niinistö-Sivurannan ja Jaakko Kurhilan keskustelun kokonaisuudessaan Avoimen yliopiston YouTube-kanavalla.