Tervetuloa opiskelemaan!

Muistilista sinulle, joka olet ilmoittautunut Avoimen yliopiston opintoihin

Ennen kuin opiskelussa pääsee tosissaan vauhtiin, täytyy huolehtia muutamista käytännön asioista. Kokosimme tähän muistilistan sinulle, jonka opinnot ovat pian alkamassa:

1. Tarkista opinto-ohjelmasta opintojesi aikataulut, opetuspaikat ja muut yksityiskohdat

Tärkeimmät aikataulut ja opetuspaikat löydät samasta opinto-ohjelmasta, jonka kautta ilmoittauduit opintoihisi. Opinto-ohjelmasta löydät myös tietoa opintojen tavoitteesta, sisällöistä ja suoritustavoista. Opinto-ohjelmat löydät Opinnot-sivulta koulutusohjelman tai aiheen mukaan jäsennettyinä.

P.S. Avoimessa yliopistossa ei noudateta ns. akateemista varttia. Jos opetuksen alkamisajankohdaksi on merkitty esimerkiksi klo 17, alkaa opetus tasan viideltä!

2. Aktivoi Helsingin yliopiston käyttäjätunnus

Ilmoittautumisesi yhteydessä saat käyttöösi Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksen. Käyttäjätunnuksella pääset muun muassa kirjautumaan verkko-oppimisympäristö Moodleen, käyttämään kirjaston sähköisiä aineistoja sekä tarkastelemaan suoritustietojasi opintosuoritusrekisteri WebOodissa. Saat opintojesi ajaksi käyttöösi myös Microsoft Office O365–palvelut sekä helsinki.fi -sähköpostiosoitteen.

Käyttäjätunnus täytyy aktivoida ennen opintojen alkua ja em. palveluiden käyttöönottoa (ks. ohje alla). Aktivointi tapahtuu verkossa ja edellyttää vahvaa tunnistautumista esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Poikkeustapauksissa aktivoinnin voi tehdä myös paikan päällä yliopistolla.

Käyttäjätunnuksen voi aktivoida aikaisintaan ilmoittautumista seuraavana päivänä. Käyttäjätunnus toimii aikaisintaan tunnin ja enimmillään vuorokauden kuluttua sen aktivoinnista. Nämä viiveet johtuvat tiedonsiirroista eri tietojärjestelmien välillä.

Huom! Kaikilla mooc-kursseilla ei tarvita yliopiston käyttäjtunnusta, jolloin sitä ei myöskään myönnetä moocin osallistujille.

3. Kirjaudu verkko-oppimisympäristö Moodleen

Lähes kaikkien Avoimen yliopiston opintojen kotipesänä toimii niiden verkko-oppimisympäristö Moodle. Opintojakson toteutustavasta riippuen Moodlessa tiedotetaan opintoihin liittyvistä asioista, käydään verkkokeskusteluja, tehdään ja palautetaan kirjallisia tehtäviä, katsotaan verkkoluentoja ja suoritetaan verkkotenttejä. Monet opettajat kokoavat Moodleen luento- ja oheismateriaaleja myös niillä opintojaksoilla, jotka toteutetaan muuten lähiopetuksena.

Moodle-ympäristö avautuu viimeistään samana päiväna, kun opinnot alkavat. Avautumisajankohta ilmoitetaan opinto-ohjelmassa. Päästäksesi Moodleen tarvitset sen linkin ja ensimmäisellä kirjautumiskerralla myös kurssiavaimen.

Linkin ja kurssiavaimen opintojesi Moodleen saat kirjautumalla opintojesi opinto-ohjelmaan Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella. Kirjautuminen opinto-ohjelmaan tapahtuu opinto-ohjelmasta löytyvän sinisen Moodle-painikkeen oikealta puolelta (mobiilissa: alta). Huom! Ensimmäiseksi sinun täytyy kuitenkin aktivoida käyttäjätunnuksesi (ks. ohjeet yllä).

4. Käy kirjastossa

Helsingin yliopiston kirjasto palvelee myös Avoimen yliopiston opiskelijoita. Kirjastokortin saat odottaessa kirjaston asiakaspalvelusta. Ota mukaasi kuvallinen henkilötodistus.

Jotkut kurssikirjat saattavat olla hyvin haluttuja. Jos et löydä tarvitsemaasi kirjaa yliopiston kirjastosta, tarkista oman paikkakuntasi kaupunginkirjaston tai muiden korkeakoulujen valikoimat. Voit tiedustella käytettyjä kirjoja myös mm. Avoimen yliopiston opiskelijayhteisö HYAYOY:n Facebook–ryhmässä.

Opinnoissa käytetään yhä useammin myös sähköisiä e-kirjoja ja -artikkeleita. Niiden lukeminen onnistuu yliopiston käyttäjätunnuksella (ks. kohta 2: Aktivoi käyttäjätunnuksesi!).

P.S. Jos käyt yliopiston pääkirjastossa Kaisa–talossa, huomaa sen kaunis arkkitehtuuri ja piipahda ylemmissäkin kerroksissa! Kaisa-talo sijaitsee osoitteessa Fabianinkatu 30. Sisään pääsee myös Kaisaniemenkadun ja Vuorikadun puolelta.

5. Opiskelijallemme opistossa, kesäyliopistossa tai kansanopistossa

Edellä mainitut käytännöt ja palvelut koskevat pääosin myös sinua, joka opiskelet Avoimen yliopiston opintoja jossakin yhteistyöoppilaitoksistamme (kansalaisopistossa, kesäyliopistossa tai kansanopistossa). Erityistä on kuitenkin se, että ilmoittautumisesi tapahtuu kahdessa osassa:

• Ilmoittaudu ensin opinnot järjestävään opistoon, kesäyliopistoon tai kansanopistoon.
  • lmoittaudu tämän jälkeen verkossa Helsingin yliopiston Avoimen yliopiston opiskelijaksi.

Ilmoittautuessasi Avoimen yliopiston opiskelijaksi saat käyttöösi Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksen, pääset verkko-oppimisympäristö Moodleen, voit käyttää kirjaston sähköisiä aineistoja ja opintosuorituksesi rekisteröidään Helsingin yliopiston opintosuoritusrekisteriin.

Saat kaikki Avoimeen yliopistoon ilmoittautumista koskevat ohjeet opistosi yhdyshenkilöltä. Hänen puoleensa voit kääntyä myös kaikissa opetuksen järjestelyihin ja opiston omiin käytäntöihin liittyvissä kysymyksissäsi.

6. Ota yhteyttä!

Avoimen yliopiston opettajat, koulutusasiantuntijat, opintoneuvojat sekä yliopiston tenttipalvelu ja it-tuki Helpdesk auttavat sinua kaikenlaisissa kysymyksissäsi.

Voimme mielellään kohdata myös sosiaalisessa mediassa. Löydät meidät Facebookista, Twitteristä ja Instagramista:

#avoinyliopisto #avoinuudelleajattelulle

7. Tutustu myös näihin:

Avoin yliopisto toivottaa antoisia opintoja ja oppimisen iloa!