Avoimesti: Teekkarista elokuva- ja televisiotutkimuksen professoriksi

Avoimen yliopiston elokuva- ja televisiotutkimuksen opetuksesta vastaavasta professori Henry Baconista piti tulla sähkötekniikan insinööri, mutta opinnot silloisessa Tampereen teknillisessä korkeakoulussa jäivät, kun elokuva ja muut taiteet veivät mennessään.

On elokuva- ja televisiotutkimuksesta innostuneiden onni, että brittiläis-suomalainen Henry Bacon päätti vaihtaa alaa ja uravalintoja miettiessään työskennellä hotellisiivoojana toisessa kotimaassaan Isossa-Britanniassa, jossa hän kaiken vapaa-aikansa kulutti elokuvateatterin ja oopperan penkkejä. Suomeen palattuaan hänestä tuli yksi elokuva- ja televisiotutkimuksen uranuurtajista maassamme. Bacon väitteli teatteritieteen alalta Helsingin yliopistossa vuonna 1994 kirjallisuuden ja teatterin vaikutuksesta elokuvaan. Taiteidenvälisyys on kiinnostanut professoria aina ja jo ennen väitöskirjaansa hän vuonna 1992 julkaisi kirjan Tiikerikissan aika Luchino Viscontin elämästä ja elokuvista.

Professuuri Helsingin yliopistoon saatiin vuonna 2004 pitkän työn jälkeen.

- Lopultakin tunnustettiin, miten vaikuttavia medioita elokuva ja televisio ovat, Bacon sanoo.  – Nehän ovat aikamme hallitsevia kulttuurinmuotoja ja vaikuttavat ihmisten ajatteluun ja käsitykseen maailmasta. Niillä on yhteiskunnallista, psykologista ja taiteellista vaikuttavuutta.

Elokuva- ja televisiotutkimuksen yhtenä päämääränä on kehittää medialukutaitoa ja siten edistää yhteiskunnallista valveutuneisuutta.

Ikään kuin todisteena elokuva- ja televisiotutkimuksen tärkeydestä Bacon sai vuonna 2006 valtion tiedonjulkistamispalkinnon teoksestaan Seitsemäs taide – elokuva ja muut taiteet.

Avoin yliopisto houkuttaa myös ammattilaisia

- Avoimen opinnot poikkeavat aika tavalla pelkästään yliopiston perustutkintoa suorittaville opiskelijoille järjestettävistä, sillä mukana on elokuva- ja televisioalalla työskenteleviä ammattilaisia kuvaajista leikkaajiin ja dokumentaristeihin, Bacon kertoo.  – Tällöin kurssit ovat keskustelevia, jolloin sekä luennoija että opiskelijat hyötyvät. Itsekin saan uusia ideoita opiskelijoilta.

Baconin mukaan Avoimen yliopiston opiskelijat ovat usein kypsempiä kuin vaikkapa fuksit yliopistossa.  Nuoret omaksuvat asiat nopeasti, mutta vanhemmilla on usein muuta koulutusta ja elämänkokemusta taustalla.

Avoimessa yliopistossa toteutetaan Baconin mielestä hienosti myös yliopiston kolmatta tehtävää eli yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Avoin yliopisto on kaikkien ulottuvilla.

Maailman elokuvan historia-kurssit on jo pitkään järjestetty yhteistyössä Kansallisen audiovisuaalisen instituutin kanssa.  Luennot on pidetty elokuvateatteri Orionissa ja niiden yhteydessä on nähty luentoon liittyvä elokuva. Viime vuodenvaihteessa toiminta siirtyi Helsingin keskustakirjasto Oodiin varta vasten tällaista toimintaa varten suunniteltuun saliin.

- On innostavaa, että kaikki elokuvat voidaan nyt näyttää teknisesti huippulaatuisina projektioina, Bacon toteaa.

Lisätietoja Henry Baconista