Avoimen yliopiston opiskelija Tiina Timperi on aina ollut kiinnostunut arkeologiasta ja historiasta. Kun terveyssyyt pakottivat hänet jättämään toimisto-, ja kirjanpitoalan työt, hän päätti muutama vuosi sitten toteuttaa haaveensa ja perehtyä arkeologiaan tarkemmin.

Vesivahinko ja sisäilmaongelmat työpaikalla veivät Tiina Timperin terveyden, mutta se ei estä häntä uppoutumasta arkeologian saloihin Avoimessa yliopistossa. Kun viimeinen työsuhde päättyi, hän kolme vuotta sitten päätti rohkaistua ja aloittaa arkeologian perusopinnot.

Kurssien parasta antia Timperin mielestä ovat luennot, mutta toisinaan hän joutuu poistumaan kesken kaiken voimakkaiden herkistymisoireiden vuoksi. Sinnikäs nainen jatkaa opiskelua vailla tutkintotavoitetta, kiinnostuksesta muinaisiin kulttuureihin, löytöihin, ja paikkoihin. Sopivaa työtä ei alalta ehkä löydy, mutta se ei naista lannista.

Ensimmäinen käytännön kosketus alaan olivat kaivaukset kesällä 2016 Kangasniemellä. Timperi hurahti alaan heti.   Käytännön työ kiehtoo, ja vuoden 2018 kesällä hän oli Museoviraston kaivausapulaisena kotinsa lähellä Leppävaarassa.

-Siellä kaivettiin esiin kivikautisia hylkeenpyytäjien liesipaikkoja, kvartsia sekä keramiikkaa, Timperi kertoo.

Leppävaaran kaivauksia seurasivat Kokinkylän kaivaukset Espoossa ja koululaiskaivauksissa avustaminen Haminassa.

Timperi on tyytyväinen, että on vuosien varrella saanut perehtyä arkeologian käsitteisiin ja sanastoon, sillä lokakuun lopussa hän aloittaa Suomen arkeologian kurssin englanniksi.

Tiina Timperi on mukana Arkeologian harrastajat ANGO ry:ssä, joka toimii aktiivisesti Uudellamaalla. Arkeologia on rakas harrastus, ja sen oheen hän suunnittelee suomen kielen opintoja, niin ikään Avoimessa yliopistossa. Hän toivoo voivansa työllistyä joskus esimerkiksi kielenhuollon parissa työssä, jota voi tehdä kotoa käsin etänä.

Avoimen yliopiston opintotarjonta

Avoimesti: tarinoita oppimisesta ja opiskelusta