Tvärminnen eläintieteellinen asema avaa 120-vuotisjuhlan kunniaksi ovensa yleisölle
Tvärminnen eläintieteellinen asema on Itämeren vanhimpia tutkimusasemia. Laadukasta tutkimusta on tehty yhtäjaksoisesti yli 120 vuoden ajan, ja tällä hetkellä tutkimus keskittyy vahvasti ilmastokysymyksen ratkaisemiseen. Lauantaina 3. syyskuuta 2022 kello 11-17 yleisöllä on mahdollisuus tutustua asemaan ja Tvärminnessä tehtävään ajankohtaiseen tutkimukseen.

- Ympäristömme muuttuu nyt niin nopeasti, että meillä ei yksinkertaisesti ole varaa tehdä vääriä päätöksiä. Huipputason tutkimus on välttämätöntä, jos aiomme vastata tulevaisuuden haasteisiin. Tutkimusasemat eri puolilla maailmaa ovat erittäin arvokkaita, ja on tärkeää, että yleisö pääsee näkemään, mitä tutkijat todella tekevät, sanoo aseman tutkimuskoordinaattori Joanna Norkko.

"Tutkimusasemat eri puolilla maailmaa ovat erittäin arvokkaita."

Asema on avoinna yleisölle koko päivän ja suuri joukko tutkijoita on paikalla kertomassa asemalla tehtävästä tutkimuksesta. Tarjolla on luentoja meneillään olevista tutkimushankkeista, elokuva aseman arjen tutkimustyöstä, merikasveihin ja -eläimiin voi tutustua akvaarioissa ja mikroskoopin alla sekä oppia muun muassa muurahaisista ja kiiltomadoista.

Miniluentojen aikataulut: klo 12 Antti Halkka: Suomen hylkeet, klo 13 Alf Norkko: Ilmastonmuutos ja Itämeren haasteet, klo 13 Linnea Kivelä: Valosaasteiden vaikutus kiiltomatoihin, klo 15 Alf Norkko: Alf Norkko: Ilmastonmuutos ja Itämeren haasteet.

Vierailijat voivat tutustua aseman veneisiin ja äskettäin uusittuihin akvaariotiloihin. Tutkimusaseman uusi lippulaiva, katamaraani R/V Augusta esitellään tänä vuonna ensi kertaa yleisölle.

Paikan päällä olevat tutkijat vastaavat myös vierailijoiden kysymyksiin. Lisäksi vierailijat voivat nauttia kalakeittoa, kahvia ja pullaa sekä ostaa tutkimusaseman t-paitoja ja muita tuotteita.

Vierailijat voivat myös tutustua asemalla tehtävään tiedekasvatukseen sekä varata vierailuja asemalle koululuokille ja muille ryhmille.

Meri- ja ilmakehätutkijat tekevät yhteistyötä ilmastonmuutoksen selvittämiseksi

Tvärminnen eläintieteellisellä asemalla tehtävä tutkimus keskittyy suurelta osin ilmastokysymyksen ratkaisemiseen. Asemalla toimii monitieteellinen tutkimuskeskus CoastClim, joka pyrkii ymmärtämään rannikkoalueiden biologisen monimuotoisuuden ja ilmaston välisiä yhteyksiä. Se edellyttää meri- ja ilmakehätutkijoilta aivan uudenlaista yhteistyötä.

Tvärminnen eläintieteellisellä asemalla tehtävä tutkimus keskittyy suurelta osin ilmastokysymyksen ratkaisemiseen.

Avoimien ovien päivänä vierailijat voivat tutustua asemalle hankittuihin uusiin kasvihuonekaasujen ja aerosolien, eli ilmassa leijuvien pienhiukkasten, mittaamiseen tarkoitettuihin laitteisiin.

- Tutkimme, toimivatko vedenalaiset rannikkoympäristömme hiilinieluina, mikä olisi hyväksi ilmastolle, vai hiililähteinä, mikä olisi huono asia. Haluamme myös ymmärtää, miten vuosikymmeniä jatkunut rehevöityminen ja lämpeneminen ovat vaikuttaneet meren kykyyn sitoa hiiltä. Tämä on tärkeää, jotta voimme kohdistaa toimenpiteet oikeisiin paikkoihin ja parhaalla mahdollisella tavalla, sanoo Itämeren tutkimuksen professori Alf Norkko.

Näin löydät Tvärminnen eläintieteelliselle asemalle.

Lisätietoa:

Tutkimuskoordinaattori Joanna Norkko, joanna.norkko@helsinki.fi, 0400 419 021

Itämeritutkimuksen professori Alf Norkko, alf.norkko@helsinki.fi, 050 568 6766

Lue lisääTvärminnen ilmastotutkimus kartoittaa rannikkomerialueiden merkitystä globaalissa ilmastopalapelissäLue lisääItämeri: hiilinielu vai hiilen lähde?