Suomalaisten tutkijoiden ”täydellinen mallinnus” – meteoriitti löytyi Asteroidipäivän aattona

29.6.2018
Uusimman 2,8 kilotonnin osuman analysointi johti nopeasti meteoriittilöydökseen.

Venäjällä Lipetskin alueen taivaalla 21.6.2018 nähdyn poikkeuksellisen suuren tulipallon perusteellinen analysointi johti siitä irronneiden ensimmäisten meteoriittien löytymiseen. Tulipallon törmäysenergian on arvioitu olleen 2,8 kilotonnia. Tapahtuma on harvinainen, sillä vastaavia ei nähdä edes kerran vuodessa.

Ursan tulipallotyöryhmän, Helsingin yliopiston ja Uralin yliopiston tutkijoista koostuva tutkimuskonsortio määritti putoamisellipsin ennätysmäisen nopeasti ja löysi putoamisalueen maastosta. Putoamisellipsillä tarkoitetaan aluetta, jolle meteoriitti putoaa, kun meteori osuu ilmakehään tiukassa tulokulmassa ja räjähtää.

fireball Lipetsk region in Russia on June 21, 2018

Venäjällä havaittu tulipallo: linkki videoon

Tulipallon matkaa taivaalla seurattiin useilla paikkakunnilla Venäjällä, myös Moskovassa

Tarkan harkinnan jälkeen kolme tapahtumaan liittyvää videota tulipallosta valittiin lähempään tarkasteluun. Esko Lyytinen, Maria Gritsevich, Nikolai Kruglikov ja Mikhail Larionov kokosivat yhteen havaintotiedot ja analysoivat kappaleen lentoradan.

Lentorataa kuvaavat parametrit viittasivat selvästi siihen, että osa tulipallosta ironneista meteoreista olisi selviytynyt maahan asti.

Jarmo Moilanen koosti näistä tiedoista kattavan mallin meteoriittien putoamisellipsistä. Sen avulla saatiin paikannettua alue, minne kappaleet todennäköisesti tippuivat. Tältä pohjalta Victor Grokhovsky käynnisti meteoriittien etsinnän. Ensimmäiseen etsintäryhmään kuuluivat Aleksander Pastukhovich ja Grigory Yakovlev, jotka löysivät ensimmäisen meteoriitin jo maanantaina 25.6.2018 mallien ennustamasta paikasta.

Asteroidipäivä 30. kesäkuuta

– Tämä juuri ennen Asteroidipäivää tapahtunut asteroidin osuma korostaa sitä, kuinka tärkeää on kehittää nykyisiä valmiuksiamme seurata vaarallisia kappaleita avaruudessa jo ennen kuin niiden kiertoradat kohtaavat Maan. Nämä tulisi yhdistää myös ennusteisiin asteroidien ilmakehään osumisen alueellisista ympäristövaikutuksista, sanoo dosentti Maria Gritsevich Helsingin yliopistosta.

Gritsevich mukaan on tiedeyhteisössä laajalti tunnustettua, että Maata lähelle tulevat kappaleet ja niiden osuminen Maahan ovat pitkäaikainen ja maailmanlaajuinen uhka koko ihmiskunnalle. Tämänkaltaisia osumia on tapahtunut viime aikoina yhä useammin. Maa olisi täynnä kraattereita, jos sillä ei olisi geologisesti aktiivista kivikehää ja ilmakehää, joka suojaa sitä tehokkaasti kaikilta paitsi suurimmilta meteoriiteilta ja asteroideilta.

– Tuhoisat tulipallot ovat epätodennäköisiä, joten niiden ennustamiseen liittyvien ongelmien ratkaisua lykätään päätöksenteossa, Maria Gritsevich sanoo.

– Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun yhteistyömme onnistuu näin hienosti – neljä vuotta sitten kuuluisan Annamana-meteoriitin löytäminen oli myös vastaavan yhteistyön tulos, sanoo professori Victor Grokhovsky Uralin yliopistosta (Ural Federal University).

Asteroidipäivä Helsingin Observatoriolla 30.6.2018 (12-18)

Lisätietoa:

Maria Gritsevich, FT, Helsingin yliopisto