Professori Juha Oikkoselle yliopiston hopeinen ansiomitali

Vararehtori Sari Lindblom ojensi Helsingin yliopiston rehtori Jari Niemelän myöntämän yliopiston hopeisen ansiomitalin professori Juha Oikkoselle erityisen merkittävästä ja pitkästä työurasta Helsingin yliopistossa jäähyväisluennolla 22. tammikuuta 2020.

Matematiikan opetuksen kehittäjän jäähyväisluennolla ei vain istuttu ja kuunneltu, vaan Oikkonen sovelsi omia menetelmiään ja haastoi kuulijat. Isossa luentosalissa puhkesi hetkessä puheensorina, kun vieressä istujan kanssa piti vaihtaa mielipiteitä ja presemoon, sähköiselle ilmoitustaululle tipahteli kommentteja.

Yliopiston kunniaosoitus meni siis oikeaan osoitteeseen.

Helsingin yliopiston ansiomitalia jaetaan konsistorin 1979 ja 2012 vahvistamien sääntöjen mukaisesti. Hopeinen mitali voidaan myöntää "ulkomaiselle vieraalle tai asiantuntijalle, virasta eroavalle pitkään palvelleelle yliopiston opettajalle tai virkamiehelle, yliopiston etua, siellä harjoitettavaa tutkimusta ja opetusta merkittävästi edistäneille yhteisöille tai yksityisille, yliopiston tiedekunnissa vihittäville kunniatohtoreille sekä muille vastaaville henkilöille tai yhteisöille, joita yliopisto erityisesti haluaa tällaisella huomionosoituksella kiittää, kunnioittaa tai palkita".

Kuvanveistäjä Kalervo Kallion vuonna 1957 suunnitteleman Helsingin yliopiston ansiomitalin etusivulla on nuorukaisen ja neidon profiilikuvat sekä heidän takanaan ikään kuin tiennäyttäjänä "tieteen muusa" laakerinlehvä kädessään. Taustalla on Helsingin yliopiston päärakennus.

Takasivun aiheena on yliopiston 1700-luvulta periytyvä sinetti, jonka nykyinen muoto vahvistettiin 1919. Sinettiin on lisätty Vapaudenristin Ritarikunnan merkki. Sodan vuoksi yliopisto vietti 300-vuotisjuhlallisuuksiaan vasta syyskuussa 1940.  Tasavuosia juhlittiin lukuvuoden avajaisten yhteydessä ja kiitoksena Suomen vuoksi tehdyistä uhrauksista ylipäällikkö Mannerheim antoi päiväkäskyssään no 115 (5.9.1940) yliopistolle Vapaudenristin liitettäväksi yliopiston sinettiin.

Suomen itsenäistyttyä käyttöön otettu nimi "Helsingin yliopisto" on sinetissä latinankielisessä muodossa VNIVERSITAS HELSINGIENSIS. Sinetin kuvion muodostaa barokkikartussin ympäröimä ovaali kilpi, jossa on latinaksi kirjoitus "Perustettu 1640 Turussa", sekä yläpuolella Jumalan säteilevä nimi hepreaksi kirjoitettuna. Kartussia kehystävät runsaudensarvet ja laakerinoksat, ja sen päällä on kuninkaallinen kruunu viittauksena yliopiston varhaisempaan historiaan ja sen perustajaan, kuningatar Kristiinaan.

Juha Oikkonen jäi vuodenvaihteessa eläkkeelle ja jatkaa työtään emeritusprofessorina.