Professori Juha Karhun muotokuva paljastettiin Kumpulassa

4.11.2019
Professori Juha Karhun muotokuvan on toteuttanut valokuvaaja ja taiteen tohtori Pekka Luukkola.

Helsingin yliopiston geotieteiden ja maantieteen osaston professori Juha Karhun muotokuva on paljastettu Kumpulan kampuksella. Valokuvataiteestaan ja kuvateoksistaan tunnettu Pekka Luukkola on kuvannut kivien syntyperän ja muuttumisprosessien tutkijana ansioituneen Juha Karhun kivinäytteen äärellä. Kivi on Tervolan stromatoliittia. Kuvan sinisävyinen tausta tuo teokseen avaruudellista ulottuvuutta.

– Tässä kivessä näkyy yksisoluista alkuelämää, jota oli täällä meidän seudulla 2100 miljoonaa vuotta sitten, toteaa Juha Karhu.

Vuodesta 2001 lähtien Helsingin yliopiston professorina toiminut Juha Karhu muistetaan tieteellisten ansioiden lisäksi hallintomiehenä, joka yhdisti geologian ja maantieteen yhdeksi osastoksi. Karhun ura alkoi Geologian tutkimuskeskuksessa, jonne hän perusti stabiili-isotooppilaboratorion. Opit laboratorion rakentamiseen nuori tutkija haki ulkomailta opintomatkallaan. Hän joutui kuitenkin itse opettelemaan lasinpuhallusta, jotta tutkimuslaite saatiin rakennettua.

Juha Karhu opetti karttamaan ylitulkintoja laboratoriotulosten tulkinnassa ja antoi korkeatasoisen tutkimuksen reseptin: Ensin pitää varmistaa, että data on oikeaa; mutta sen jälkeen datasta voi tehdä tulkintoja, joista kannattaa pitää kiinni, vaikka tulokset olisivat yllättäviä.

Tuliaisina Wrangelin saarelle Itä-Siperiaan tehdyltä tutkimusmatkalta Juha Karhu toi villamammutin poskihampaita, joiden avulla yritetään edelleen selvittää miksi viimeiset mammutit kuolivat sukupuuttoon. Karhun oppilas Laura Arppe Helsingin yliopiston Luonnontieteellisestä keskusmuseosta Luomuksesta on juuri julkaissut uutta tietoa villamammuttien lopullisen sukupuuton syistä.

Suuri yleisö tuntee Juha Karhun Helsingin Sanomien Lasten kysymysten vastaajana. Osa vastauksista on pohjautunut geologiseen perustietämykseen, kuten perustelut sille, miksei maapallon läpi voi porata reikää. Jos reikä kuitenkin porattaisiin, niin mistä pora tulee ulos? –Tämän vastauksen muotoilussa olivat avuksi google-kartta ja koordinaatit, jotka kääntämällä löytyy paikka toiselta puolelta maapalloa, kertoo Juha Karhu.

Helsingin yliopiston kansleri Kaarlo Hämeri otti muotokuvan vastaan yliopiston taidekokoelmiin