Alkuräjähdyksen tutkimus erottaa ihmiset muurahaisista

Perustutkimus ei elä kvartaaleittain saati väänny tuotteeksi. Ja juuri siksi sitä tarvitaan, toteaa professori Kari Enqvist.

Kosmologian professori Kari Enqvist tutkii “alkuräjähdyksen ensimmäisiä silmänräpäyksiä” ja silloin syntyneitä gravitaatioaaltoja. Se on pitkäjänteistä tutkimusta tietämyksen äärirajoilla, jota ei tehdä kaupallistettavat innovaatiot mielessä.

– Perustutkimus ei elä kvartaaleittain ja läpimurtoja syntyy harvoin. Sen sijaan perustutkimus tuottaa henkistä pääomaa, joka tekee meistä ihmisiä. Se kohottaa ihmisen mehiläisyhteiskuntien tai muurahaiskekojen yläpuolelle.

Monet toivovat tutkimukselta sovelluksia. Enqvistin mukaan on tärkeää tutkia myös asioita, joista ei ole välitöntä hyötyä. Kosmologian tutkimuksen ei ole tarkoitus johtaa tuotteisiin, vaan parempaan ymmärrykseen maailmasta. Siksi tutkimus kuuluu kaikille, jotka haluavat ymmärtää, mikä on ihmisen osa kosmoksessa.

– Perustieteet ovat ajan mittaan osittain vallanneet uskonnon aseman maailman selittäjänä. Kosmologian ja tähtitieteen kaltaiset maailmankatsomukselliset tutkimusaiheet kertovat siitä, mikä on ihmisen paikka.

Lahjoittamalla tieteelle rakennat Suomen tulevaisuutta.
professori Kari Enqvist