Tekstiilit, kuluttajuus ja kestävä kehitys

1.8.2016
Vaatteet, asusteet ja kodintekstiilit ovat itsestään selvä osa arkeamme. Niiden tuotantoprosesseihin, ympäristövaikutuksiin ja eettisiin ongelmiin liittyy kuitenkin paljon monimutkaisia ja ajankohtaisia kysymyksiä.

22.8. alkavalla Tekstiilit, kuluttajuus ja kestävä kehitys -verkkokurssilla perehdytään tekstiilituotannon eri vaiheisiin ja pohditaan sitä, millaisin keinoin jokainen voi tekstiilien kuluttajana ja käyttäjänä vaikuttaa kestävämmän tulevaisuuden puolesta.

Kurssin opettajana toimii dosentti Riikka Räisänen Helsingin yliopiston Opettajankoulutuslaitokselta. Pyysimme häneltä vinkkejä siihen, miten voisimme punnita paremmin omaa kulutustamme.

Mitkä ovat mielestäsi tärkeimmät asiat, joita meidän tulisi kuluttajina punnita vaateostoksia tehdessämme?
—Lähtökohtaisesti voi aina kysyä itseltä, tarvitsenko ja käytänkö tuotetta, tai millaisessa tilanteessa sitä käyttäisin. Vaatteen tarkastelu materiaalin, hoito-ohjeen ja tuotteen laadun näkökulmasta on myös aiheellista. Saanko huollettua tuotetta helposti itse, tuntuuko materiaali laadukkaalta ja sopivalta kyseiseen tuotteeseen? Onko tuote valmistettu huolellisesti, niin että sen saumat eivät esimerkiksi jo valmiiksi repsota tai materiaalin pinta näytä nyppyyntyneeltä?

Miten itse toimit valintoja tehdessäsi?
—Olen harkitseva ostaja. Käytän aikaani ja energiaani vaatteiden huoltoon, niin että ne säilyvät käyttökelpoisina pitkään.

Miten kiteyttäisit kurssin keskeisen viestin?
—Kurssilla pääsee pohtimaan omaa toimintaansa ehkä hieman uudesta näkökulmasta. Yksilö vaikuttaa kokonaisuuteen. Asenteitaan ja toimintatapojaan voi muuttaa. Kurssi voi olla myös tutkimusmatka itseen.

Verkkokurssi alkaa maanantaina 22.8.2016.
Tutustu opinto-ohjelmaan

Käsityötieteen esittely
Kysy oppiaineesta

Lue myös:
Miten opiskelemaan?
Lisää tietoa ilmoittautumisesta ja maksuista
Millaista on opiskelu verkossa?

Lue lisää aiheesta: Koulutus