Luonnontieteet kiinnostavat perheitä

LUMA-keskuksen yleisömenestykseksi osoittautuneena perheiden tiedepäivänä lapset ja vanhemmat voivat aikamatkailla tai puhallella supersaippuakuplia.

Helsingin yliopiston LUMA-keskuksen perhepäivänä ensi lauantaina 6.9. tekemistä riittää perheen pienimmistä isovanhempiin asti. Luvassa on 42 työpajaa, joista osa on tarkoitettu 3–6-vuotiaille ja loput alakouluikäisille. Työpajat on suunniteltu niin, että lapset pääsevät tekemään asioita konkreettisesti käsillään. Hauskojen tehtävien taustalla on kuitenkin oikeaa tiedettä.

Kiehtovalta kuulostaa esimerkiksi fysiikan F2K-opetuslaboratorion ”aikatwisti”, jonka avulla tutkitaan viskoosin nesteen virtausta. Siihen liittyy värikästä aikamatkailua ja illuusioita, vihjaa LUMA-keskuksen verkkotoimittaja Maija Pollari.

Perheen pienimpien ikisuosikkeja ovat Pollarin mukaan kemian työpajojen supersaippuakuplat ja sokerisateenkaaret, mutta isommatkin tutkijat oppivat niistä uutta:

– Sokerisateenkaarien avulla tutustutaan liuoksen tiheyteen. Koeputkeen kootaan pino eri tiheyksisiä sokeriliuoksia, jotka on värjätty elintarvikeväreillä eri värisiksi. Samalla opitaan työskentelemään koeputkien ja pipettien kanssa, Pollari kertoo.

Työpajat myös integroivat eri oppiaineita: esimerkiksi sokerisateenkaariin voi yhdistää fysiikan sisältöjä tutustumalla näkyvän valon spektriin – eli väreihin.

Makeaa opittavaa löytyy myös matematiikan työpajasta, jossa rakennetaan vaahtokarkeilla ja tikuilla geometrisia kappaleita.

Työpajoja ohjaavat kunkin alan opiskelijat, apuohjaajina saavat toimia vanhemmat ja muu perhe.

LUMA-keskuksen johtajan Maija Akselan mukaan keskuksen perhepäivät ovat olleet varsin suosittuja kymmenen vuoden ajan, jolloin niitä on eri yhteyksissä järjestetty.

– Lastenleirien ja muun lapsille suunnatun toiminnan lisäksi on tarvetta tiede- ja teknologiakasvatukselle, jossa koko perhe voi tehdä asioita yhdessä. Tavoitteenamme onkin yhteistyön lisääminen perheiden kanssa, jotta vanhemmat pystyisivät tukemaan lapsia vaikkapa kotitehtävien teossa. Sillä on tutkimuksenkin mukaan merkitystä, Aksela sanoo.

Matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan koordinoima Helsingin yliopiston LUMA-keskus edistää luonnontieteiden ja teknologian oppimista ja harrastuneisuutta lapsissa ja nuorissa.

LUMA-keskuksen järjestämään perheiden tiedepäivään on ilmoittautunut yli 300 osallistujaa ja se on täynnä. Luonnontieteellinen museo, Tiedekeskus Heureka ja Helsingin observatorio tarjoavat la 6.9. Helsingin yliopiston alumneille ja heidän perheilleen koko perheen ohjelmaa ja pääsylippualennuksia (katso edut Thinkfestin verkkosivuilta).

Perhepäivä on osa Thinkfest-kaupunkifestivaalia, jota vietetään Helsingin yliopiston keskustakampuksella 4.-6.9.

Thinkfest: Perhepäivä 6.9.1014

LUMA-keskus