Vapauden rajat Tieteen päivien puheenaiheena

Tieteen päivät on Suomen laajin suurelle yleisölle suunnattu tiedetapahtuma, jonka luento-ohjelma punoutuu vapauden ja sen rajojen ympärille.

Onko ihmisellä vapaa tahto? Miten vapauskäsitys on muuttunut 1700-luvun vapauden ajas­ta? Millaisia rajoja geenimme asettavat? Tieteen päivillä tarkastellaan tänä vuonna vapauden rajoja monesta eri näkökulmasta. Toisena isona teemana ohjelmassa näkyy Suomen itsenäisyyden 100-vuotias historia. Tieteen päivien luennot, väittelyt ja paneelit Helsingin yliopiston päärakennuksen saleista ovat seurattavissa suorina verkkolähetyksinä Unitubesta. Tiedeaiheet jalkautuvat myös kaupungille Tieteiden yönä. 

Tapahtuman avajaispäivänä pohditaan tieteen vapautta, ihmetellään älykkäitä ja älyttömiä robotteja sekä yritetään ymmärtää maailmankaikkeutta. 

Tieteen vapaus ja rajat. Tieteen vapaus on osa yleisempää ajattelun vapautta, jonka toteuttaminen kuului modernin valistusyhteiskunnan keskeisiin tavoitteisiin. 

Mitä voidaan ennustaa? Fysiikan perimmäinen tavoite on löytää kaiken teoria, joka selittäisi yhdellä matemaattisella formalismilla kaikki vuorovaikutukset ja kaiken maailmankaikkeuden aineen luonteen.  

Robotit vs. ihmiset: Mihin tekoäly ja robotiikka pystyvät? Miten tekoälyn ja ihmisen tiedon käsittely poikkeavat toisistaan? Miten sujuu robottien ja ihmisten välinen yhteistyö ja työnjako?   

Torstaina keskustellaan lääketieteen vapauden rajoista, vihapuheesta ja valinnanvapaudesta. Illalla vietetään Tieteiden yötä. 

Valinnan vapaus ja sen rajat. Mitä oletuksia väitteisiin ja lupauksiin valinnan vapaudesta kätkeytyy?

Ihmisen muokkaus: lääketieteellisen vapauden rajat. Uusi vuosikymmen on tuonut mukanaan ennennäkemättömiä mahdollisuuksia räätälöidä ihmisen genomia. 

Tiedekulmassa pohditaan vapauden tulevaisuutta Tieteiden yönä. 

Perjantaina puhuttavat sote, data ja some. 

Päivän paini: pelastaako sote suomalaisen hyvinvointivaltion? Päivän paineissa väitellään ajankohtaisista ja kiistanalaisista aiheista. 

Kansalaisen digiansat ja datakäytännöt. Datan väitetään olevan uuden ajan öljyä, jota jalostamalla synnytetään ennenäkemätöntä taloudellista arvoa. Mikä on kuluttajien rooli datataloudessa? 

Kielen normit: Pilaako sosiaalinen media suomen kielen? Mikä on hyvää ja mikä huonoa kieltä?

Viikonloppuna tuumaillaan ekologisia valintoja arjessa, keskustellaan avoimesta tieteestä ja perheen pienimmät pääsevät kysymään tutkijoilta kiperiä kysymyksiä. 

Mikä on kestävä ruokavalio?  Voiko ympäristöystävällinen ruoka olla samalla oikeudenmukaista?

Lasten tiedekysymykset: Kysy mitä vaan avaruudesta ja eläimistä, asiantuntijat vastaavat.

Tiedä tieteestä: Avoimet toimintamallit ovat yleistymässä tieteellisessä tutkimuksessa ja julkaisemisessa. 

Tieteen päivät – Vetenskapsdagarna on nykymuodossaan 40 vuotta järjestetty tiedetapahtuma, joka kerää Helsingissä kerralla noin 15 000 kävijää. Kahden vuoden välein järjestettävä Tieteen päivät on Suomen laajin suurelle yleisölle suunnattu tiedetapahtuma. Tapahtuman pääjärjestäjä on Tieteellisten seurain valtuuskunta. 

Tieteen päivien koko ohjelma

Tieteen päivät 2017, Sali 1