Yliopisto muokkasi ujosta pojasta taloustieteilijän ja poliitikon.

Kansanedustaja ja kunnanvaltuutettu Ozan Yanar aikoo työkiireiltään vielä valmistua taloustieteiden maisteriksi.

— Kandin paperit ovat taskussa. Taloustieteellinen osaaminen tukee vahvasti poliitikon työtäni ja haluan ehdottomasti syventää osaamistani lisää, Ozan Yanar sanoo.

Kandidaatiksi Yanar valmistui Helsingin yliopistosta. Hänellä on taloustieteiden opinto-oikeus myös Aalto-yliopistossa, jossa ehti keväällä käydä parilla luennolla kuulemassa Suomen viennin mahdollisuuksista.

— Luentojen syvällisyys ja analyyttisyys olivat toki aivan toista kuin eduskunnan täysistunnossa heitellyt populistiset ”vienti täytyy saada vetämään” –iskulauseet.

— Tiede nojaa substanssiin, ei populismiin. Siksi tutkimustietoa omaksumalla ja asiantuntijoita kuulemalla me päättäjät pystymme tekemään parempia päätöksiä yhteiskunnan hyväksi.

Suomi on tieteen ja koulutuksen kärkimaita maailmassa. Asema ei ole tullut ilmaiseksi eikä itsestään, vaan vuosikymmenten panostuksella, Yanar huomauttaa.

— Tuo asema voidaan menettää. Siksi en näe koulutuksesta, tutkimuksesta ja innovaatiotoiminnasta leikkaamisessa järjen hiventäkään.

— Vapaa ja riippumaton, laadukas tutkimus ja sen tuottamat innovaatiot ovat ainoat valttimme pärjätä maailmalla.  Tieteelle täytyy turvata vahva julkinen rahoitus, johon yksityishenkilöiden lahjoitukset tuovat tervetulleen lisän.

Yanar on myös maksuttoman koulutuksen voimakas puolestapuhuja.

— Vastustan jyrkästi lukukausimaksuja ja opintotukileikkauksia, jotka voivat romuttaa sosiaalista liikkuvuutta Suomessa. On huikeaa ja harvinaista, että Suomessa voit tulla mistä sosiaalisesta taustasta tahansa ja silti tavoitella suuria.

Yanar kertoo itsekin löytäneensä elämälleen suunnan yliopistossa.

— Yliopistossa minusta, ujosta itähelsinkiläispojasta kasvoi vahva aikuinen, jolla on hyvä itsetunto, paljon tukea ja joka on osaava. Sain tietotaitoa ja opin hahmottamaan isoja kokonaisuuksia. Löysin ystävyyttä ja vertaistukea sekä porukan, jossa pohdittiin tulevaisuutta isosti ja tavoiteltiin isoja. Ylioppilaskunnan edustajistossa opin myös politiikan teon alkeet.

— Olen valtavan kiitollinen ja ylpeä koulutusjärjestelmästämme ja hyvin valmis puolustamaan sitä.

Lahjoittamalla tieteelle rakennat Suomen tulevaisuutta.