Tutkimukseen perustuva tieto pitää urheilijat huipulla

Tämän päivän huippu-urheilu perustuu tutkitun tiedon, kokemuksen ja teknologian yhdistelmään, toteaa moukarimitalisti Olli-Pekka Karjalainen.

Entinen kansainvälisen tason moukarinheittäjä ja Helsingin yliopiston alumni, valtiotieteiden kandidaatti Olli-Pekka Karjalainen näkee huippu-urheilun tieteellisenä palapelinä. Tärkeä osa sitä on teknologia.

Huippu-urheilijoiden tarpeisiin kehitetään jatkuvasti ratkaisuja puettavasta teknologiasta sykemittareihin.

– Ymmärrys inhimillisestä suorituskyvystä kasvaa hurjaa vauhtia. Suomi on edelläkävijä, meillä on hyvä ja pitkä historia huippu-urheilun kehittämisessä, Karjalainen toteaa.

Vankasta pohjasta on paljon hyötyä, sillä nykyaikainen huippu-urheilu perustuu Karjalaisen mukaan nimenomaan tutkittuun tietoon ja pitkäaikaiseen kokemukseen. Erityisen arvokasta työtä on tehnyt Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU, hän kertoo.

Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksella puolestaan tutkitaan muu muassa puettavan teknologian mahdollisuuksia, joka voi auttaa myös urheilijoita.

– Suomalaisten ehdottomia kilpailuvaltteja on osaaminen. Se nostaa meidät muiden yläpuolelle, ja siksi sitä pitää jatkuvasti kehittää.

Lahjoittamalla tieteelle rakennat Suomen tulevaisuutta.
Olli-Pekka Karjalainen

Lue lisää aiheesta: Korkeakoulu- & tiedepolitiikka