Pistä jakoon, ettei mätäne

PÄÄLUKU (8/14) | Vararehtori Keijo Hämäläinen puhuu Open access -julkaisun puolesta.

Olen vaalinut omenapuita koko vuoden: virittänyt jänissuojia, tallannut kinoksia puiden ympäriltä, leikannut, ruiskuttanut ja lannoittanut. Vaivan palkaksi tänä vuonna tuli jättisato, kuten monelle muullekin. Kotikorttelissa on nyt jaossa omenia laatikoittain, ja osa työpaikan kahviporukoista on jo kieltäytynyt olemasta omenaongelmani loppusijoituspaikka. Niin vaan taas valtaosa meidänkin sadostamme päätyi Kivikon Sortti-asemalle.

Myös pitkäjänteinen tutkimustyö tuottaa hedelmää — ennemmin tai myöhemmin. Työn tuloksista poimitaan päältä parhaat hedelmät huippujulkaisuihin. Sen jälkeen isosta sadosta tehdään pidempiä ja syvällisempiä tutkimusartikkeleita, ja osasta tulee erinomaista materiaalia opinnäytetöihin.  Koko sato pyritään käyttämään hyödyksi, ja silloin kun omat paukut eivät riitä, satoa jakamaan haetaan yhteistyökumppaneita.

Valitettavan usein kuitenkin osa aineistosta jää huonosti dokumentoituna odottamaan sitä, että siihen voisi perehtyä ”paremmalla ajalla”. Kun tuota aikaa ei koskaan tule, sato mätänee käsiin.

Avoimen tieteen ja tutkimuksen teemat ovat nyt hyvin ajankohtaisia niin Suomessa kuin EU:ssa. Usein tutkimustiedon avoimeen saatavuuteen liittyy kuitenkin pelko siitä, että ”omenavarkaat” vievät tulokset ennen kuin tutkija itse ehtii nauttia työnsä hedelmistä.

Mutta ei se näin mene. Tutkimusaineiston hyvä dokumentointi ja avoin pitkäaikaissäilytys hyödyttävät tutkijaa itseäänkin, kun hän myöhemmin haluaa palata tutkimusmateriaaliinsa.
Avointen aineistojen suurin ja ennakoimaton hyöty koko tiedeyhteisölle tulee siitä, kun joku muu käyttää materiaalia kekseliäällä tavalla, jota tutkija itse ei alun perin olisi osannut kuvitellakaan. Annan mielelläni omenoita tuntemattomalle leipurille, jos jonkun kahvihuoneen porukka saa siten herkullisia leivonnaisia.

Pallo on nyt tiedeyhteisöllä. Ei anneta tutkimussadon mädäntyä vaan laitetaan se jakoon. Koulutetaan yhdessä seuraava tutkijasukupolvi rakentamaan uusi digitaalinen Aleksandrian kirjasto.

Lue lisää aiheesta: Korkeakoulu- & tiedepolitiikka