Helsingin yliopisto on sadan maailman arvostetuimman yliopiston joukossa

Sadan parhaan joukkoon ylsi vain neljä pohjoismaista yliopistoa. Times Higher Educationin mainevertailussa äänestävät ansioituneet tutkijat.

Helsingin yliopisto on maailman sadan maineikkaimman yliopiston listalla. Akateemista mainetta mittaava Times Higher Educationin (THE) World Reputation Rankings julkaisee tarkat sijoitukset ensimmäiselle 50:lle. Sen jälkeen sijat jakautuvat kymmenen joukkoina. Helsingin yliopisto nousi listan sijoille 91–100 kahden vuoden tauon jälkeen.

Yliopisto on nyt samoilla sijoilla Kööpenhaminan, Upsalan ja Zurichin yliopistojen kanssa. Pohjoismaisista yliopistoista korkeammalle ylsi vain Karolinska Institute. Sen sijoitus oli 61–70.

Rankingin kärkeä pitävät yhdysvaltalaiset yliopistot: Harvardin yliopisto, Massachusettsin teknillinen korkeakoulu ja Stanfordin yliopisto. Eurooppalaisista parhaiten pärjäsivät neljännelle ja viidennelle sijalle yltäneet Cambridgen yliopisto ja Oxfordin yliopisto.

Aasialaiset äänestävät aasialaisia, eurooppalaiset muuta kuin omaa maata

THE:n maineranking on yksi kolmesta tunnetuimmasta ja arvostetuimmasta mainevertailusta kansainvälisesti. Se kerää datan mielipidemittauksella, johon vastaavat THE:n valikoimat ja kutsumat tutkijat eri puolilta maailmaa. Osallistujat saavat nimetä enintään 15 yliopistoa, jotka ovat heidän mielestään parhaita eri kategorioissa. Kategoriat liittyvät opetukseen ja tutkimukseen.

Rankingin vastaukset ovat vuoden 2018 tammi-maaliskuulta. Niitä tuli yhteensä 10 162. Ne olivat 138 maasta, laajasti eri alojen tutkijoilta. Eniten osallistuja oli teknologia-alalta ja insinööritieteistä. Datan käsittelijät painottivat vastauksia sen mukaan, miten eri alueet ovat edustettuina.

THE:n mukaan se, mistä ääniä tulee, vaihtelee alueittain. Kun Aasiassa äänet jakautuvat paikallisille yliopistoille, pohjoisamerikkalaiset yliopistot saavat mainintoja ympäri maailmaa. Eurooppalaiset yliopistot saavat enemmän ääniä oman maan rajojen ulkopuolelta, eli paikalliset eivät äänestä itseään.

Listalla olevat parhaat yliopistot ovat kuitenkin Times Higher Educationin mukaan toistensa kaltaisia. Niiden tutkimus on korkealuokkaista ja yhteiskunnallisesti vaikuttavaa. Parhaat kehittävät opetustaan jatkuvasti ja toimivat yhteistyössä paikallisten ja kansainvälisten yhteisöjen kanssa.

Katso koko Times Higher Educationin World Reputation Rankings

Lue lisää aiheesta: Korkeakoulu- & tiedepolitiikka