Helsingin yliopisto auttamaan vainottuja tutkijoita

Helsingin yliopisto aikoo kutsua vieraakseen tutkijoita, jotka tulevat kriisialueilta tai ovat työnsä vuoksi vainottuja.

Yliopisto on liittynyt jäseneksi verkostoon, joka edistää uhkaavia olosuhteita pakenevien tutkijoiden akateemisia mahdollisuuksia. Kansainvälinen, korkeakoulujen muodostama Scholars at Risk -verkosto (SAR) suojelee vainottuja tutkijoita, estää korkeakouluyhteisöihin kohdistuvia hyökkäyksiä ja edistää ihmisoikeuksia ja akateemista vapautta maailmanlaajuisesti.

– Yliopisto haluaa kantaa globaalia vastuutaan ja tarjota vainotuille tutkijoille mahdollisuuden jatkaa työtään, sanoo valtiotieteellisen tiedekunnan dekaani Liisa Laakso.

Uhkailua ja rajoituksia

Tutkijoiden vapaudet eivät toteudu kaikkialla, vaan osa heistä joutuu hyökkäysten kohteeksi työnsä sisällön, ajatustensa tai yhteiskunnallisen asemansa takia.

– Hyökkäys tunnettua tutkijaa kohtaan voi pelottaa koko akateemista yhteisöä. Joskus rajoitukset kohdistuvat tutkijan mahdollisuuksiin matkustaa tai tehdä yhteistyötä kansainvälisten kollegojen kanssa, sanoo verkoston Euroopan-johtaja Sinéad O´Gorman.

Toimintamuotona puhujavierailut

Scholars at Risk -verkosto tukee vainottuja tutkijoita muun muassa kutsumalla heitä puhujiksi konferensseihin, seminaareihin ja muihin tilaisuuksiin. SAR järjestää myös määräaikaisia tutkijavierailuja, jotka kestävät puolesta vuodesta kahteen vuoteen.

SAR-tutkijoita on monilta eri tieteen ja taiteen aloilta. Kansallisuudet painottuvat maailman kriisialueisiin, kuten Syyria, Iran, Irak, Etiopia, Eritrea, Kongon demokraattinen tasavalta ja Pakistan.

Suomesta SAR-verkostoon on jo aiemmin liittynyt Taideyliopisto.

Scholars at Risk -verkosto

SAR-verkoston jäsenet